A Fidesz a Transparency Internationalre hivatkozva kérdezte fel a kormányt (2008-ban)

2024. augusztus 28. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton élő vitában fenyegette meg a Transparency Internationalt (TI) az ellenük „vizsgálatot” indító Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a Tranzit Fesztiválon. A fideszes pártpolitikai célokat állami érdeknek beállító hatóságféleség vezetője, Lánczi Tamás azzal vádolta a nemzetközi korrupciókutató szervezet magyar szárnyát, hogy külföldi érdekeket szolgálnak, és hosszas vita alakult ki többek között a TI éves Korrupció Érzékelési Indexéről is.

A vita legelején azonban a TI igazgatója bemutatkozójában elmondta, sosem volt jó viszonyuk egyik kormánnyal sem, 2010 előtt pedig pont a Fidesz hivatkozott többször is az ő munkájukra.

Felidézte Orbán Viktor egyik 2008-as interjúját. Akkor Orbán arról beszélt a Heves Megyei Hírlapnak, hogy sürgető szükség van a korrupció visszaszorítására: „A Transparency International jelentésében azt olvastam, hogy Magyarország minden évben elveszít kettőszáz milliárd forintot a közbeszerzések körül uralkodó korrupció miatt.”

Ligeti a vitában megemlítette Varga Mihály parlamenti felszólalását is. A jelenlegi pénzügyminiszter 2008-ban szintén a TI korrupciós indexét lobogtatva kérdezte fel az akkori pénzügyminisztert, az MSZP-s Veres Jánost: „Azt találjuk, hogy Magyarország újra visszacsúszott, ezúttal a 39. helyről 47. helyre” – mondta Varga.

Ugyanezen az indexen jelenleg a 76. helyen áll Magyarország, amivel az egész EU legkorruptabb országának számít.

Nem ez az első eset, hogy a kormánypárt nekimegy a hatalommal kritikus szervezeteknek, 2017-ben a 444 készített gyűjtést abból, mennyire más hangnemben beszélt a Fidesz a civilekről, amikor még ellenzékben voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!