Kötbért kér több bicskei áldozat, mert a belügy beszélt a kártérítésükről

2024. szeptember 6. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

A titoktartás alapján a megállapodás tényét sem hozhatta volna nyilvánosságra egyetlen fél sem, a Belügyminisztérium áprilisban mégis azt közölte, hogy „a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett”. A Népszava most azt írja, hogy miután a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is titoktartást vállalt, ám felettes szervük, a Belügyminisztérium mégis beszélt a kártérítésről, több bicskei áldozat úgy döntött: kötbérigényt nyújtanak be.

A lap szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság már válaszolt is nekik, azt, hogy nem kívánnak eleget tenni a követelésnek, és hogy szerintük az „egyes megállapodások részleteit érintő és ezáltal a károsultak személyével közvetlen kapcsolatba hozható adatokat, információkat harmadik személyek, különösen a sajtó részére nem hozta nyilvánosságra”.

Keresték a főigazgatóságot, de azt írták a Népszavának, hogy a folyamatban lévő jogi eljárás miatt nem válaszolnak.

A Belügyminisztériumot még áprilisban keresték meg azzal, hogy a titoktartás sérült-e – ők azt válaszolták, hogy „az egyezségi megállapodás és az ahhoz kapcsolódó nyilatkozatok nem sérültek azzal, hogy a Belügyminisztérium újságírói kérdésre a mindösszesen kifizetett kártérítésről tájékoztatást adott”.

Az egyik áldozat a lapnak azt mondta, egymásról sem tudják, ki mekkora kártérítést kapott, ugyanakkor ha ez annak idején nyilvánosságot kapott volna, vagy egymás közt beszélhettek volna erről, akkor talán nem lett volna ennyire egyenlőtlen az elosztás.

„Ezt a titoktartást megszegték, ez nem is kérdés. Közben mi évek alatt sem egymással, sem a hozzánk közel állókkal egy szót sem beszélhettünk erről, ennek a terhét is cipelnünk kell” – idézi válaszát a lap.

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatója, V. János súlyosan pedofil, egy évtizeden át folytatott bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak.

Vásárhelyi Jánost később 9 év 6 hónap fegyházra ítélte a Székesfehérvári Törvényszék, eddig összesen 7 évet és 3 hónapot töltött börtönben, legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhatott volna, de a bíró nem engedte ki.

Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Novák február tizedikén lemondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!