Momentum: Több mint ezer iskolában ötévesnél régebbi számítógépeket használnak a diákok

2024. szeptember 4. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

„Több mint ezer hazai iskolában kizárólag ötévesnél idősebb számítógépeken tanulnak a diákok!”

– tudta meg a Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője az Oktatási Hivataltól. A Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta: „nyolc hónapos jogi küzdelem után sikerült megszereznünk az Oktatási Hivataltól a tavalyi kompetenciamérés során az intézményvezetők által beküldött intézményi adatokat, ami letaglózó képet fest a közoktatás számos, kormány által takargatni kívánt problémájáról.”

Tóth Endre az intézményvezetők adatközléséből megtudta, hogy az iskolákban használt számítógépek több mint 60 százaléka öt évnél régebbi, és csak a gépek 19 százaléka fiatalabb háromévesnél. „Az egyházi iskolákban jóval kedvezőbbek az arányok, de még itt is többségben vannak az idősebb gépek. Összesen 1164 olyan iskola van, ahol kizárólag öt évesnél régebbi eszközökkel zajlik az oktatás” – folytatta bejegyzését a Momentum politikusa. Az országgyűlési képviselő szerint az informatika gyors fejlődése miatt már öt év alatt elavulnak a számítógépek, és használhatatlanokká válnak.

„Hiába a Deutsch Tamás által pátyolgatott Digitális Oktatás Stratégia, hiába a hangzatos szólamok, ha az ember a hazai iskolák informatikatermébe lép, még egy korábbi időszak gépei várják ott”

– állítja a Momentum politikusa. Tóth bejegyzésében arra is utalt, hogy a kormány az új rendeletével kitilthatja a digitális eszközöket a tanórákról. Az országgyűlési képviselő szerint a kialakult helyzet olyan, mint amikor bevezették a mindennapos iskolai testnevelést. „Jogszabályt könnyű alkotni, de ha a feltételeket nem teremtik meg hozzá, akkor csak megkeseríti a diákok és a pedagógusok életét” – zárta Facebook-posztját Tóth Endre.

Tóth azután posztolt az elavult iskolai számítógépekről, hogy megírtuk, Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője és Magyar Péter is ki szeretné tiltani a telefonokat a parlamentből.

Az ügy előzménye, hogy augusztus 8-án jelent meg a kormány új rendelete az iskolából kitiltott tárgyakról és az okostelefonok leadásáról. A VII. kerületi Madách Imre Gimnázium tantestülete jelezte, hogy ők az új tanévben sem veszik el a diákok mobiltelefonjait és más digitális eszközeit a tanítás előtt. „Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás.”

Pár nappal a közlemény megjelenése után, augusztus 28-án a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette az iskolát 24 éve igazgató Mészáros Csabát. Az oktatásért is felelős tárca azzal indokolta a döntést, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt.” Az igazgató felmentése azért is volt meglepő, mert a vitatott rendelet lehetőséget ad arra, hogy egy iskolában tanulási céllal használhassanak a diákok okoseszközöket.

Mészáros Csaba szerint Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár tudott a döntésről, és nem volt baja vele, csak a „médiafelhajtás” miatt mentették fel. A minisztérium tagadta ezt. A tantestület elfogadhatatlannak tartja „a felmentés tényét, módját és indoklását”, az iskola volt diákjai pedig múlt szerdán is tüntettek az iskola előtt, és hétfő reggel fél nyolckor, a tanévnyitó előtt az iskola Barcsay utcai épülete előtt is kiálltak a volt igazgató mellett. Aznap este hat órától pedig a Belügyminisztérium Nádor utcai épülete elé szervezett tüntetést két madáchos diák. A demonstrációról készített videónkat itt nézhetik meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!