Nagyot nyerne a jobbközép, a vártnál erősebbek lehetnek a liberálisok az EP becslése szerint

2024. június 9. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Utcahosszal nyeri a jobbközép Európai Néppárt az európai parlamenti választást a testület legutóbbi előrejelzése szerint. (A várható parlamenti patkót és a nemzeti előrejelzéseket az oldalunkon és a térképünkön böngészheti.) Az EP 186 mandátumot számol a KDNP mostani és a Fidesz volt frakciójának. A második helyre a szocialistákat várja 133 képviselővel, ami nem nagy meglepetés.

Ami viszont már az, az a liberális Újítsuk meg Európát 82 helye, ami jobb eredmény lenne a vártnál (például a Politico 75-öt tippel), bár ez még mindig sokkal kevesebb, mint a 2019-2024 közötti, száznál is több képviselő. A legtöbb felmérés szoros versenyt jósolt közte és az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek között, de utóbbi csak 70 helyet szerzett a hivatalos becslés alapján. A zöldek viszont valóban a hatodik helyre csúsznának 53 mandátummal, héttel kevesebbel, mint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia. A legkisebb a szélsőbaloldal csoportja lenne 36 képviselővel.

50-50 képviselőt sorolnak a függetlenek és a még ismeretlen frakciójúak közé. A végleges számok még attól is függnek, hogy ők kihez csatlakoznak vagy létrehoznak-e saját frakciót.

A teljes cikkünk az EP-s becslésről ide kattintva olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!