Medián: A Tisza Párt tovább erősödött, a Kutyapárt nem jutna be az EP-be

2024. május 30. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz megerősítette vezető helyét, a Tisza Párt öt százalékot erősödött április végéhez képest a választani tudó szavazók körében kevesebb mint két héttel az európai parlamenti választások előtt – derül ki a Medián legfrissebb közvélemény-kutatásából, amit a Hvg.hu rendelt meg. A felmérést május 27-e és 29-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével.

A Fidesz EP-listája a választani tudó biztos szavazók körében 48 százalékon áll, vagyis két százalékot erősödött az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest. A Tisza Párt listája 29 százalékon áll, vagyis öt százalékot erősödött a választani tudó biztos szavazók körében. A dobogó harmadik fokára fért fel a DK, MSZP, Párbeszéd EP-listája, 7 százalékos eredménnyel. Ez rosszabb eredmény, mint egy hónappal ezelőtt, amikor 9 százalékra mérték őket. Őket követi a Mi Hazánk hat százalékkal, kétszázalékos erősödéssel áprilishoz képest. A Momentum 5 százalékon áll, ugyanúgy, mint egy hónapja. Ez az öt párt jutna be az Európai Parlamentbe, ha most lennének a választások.

Sokat rontott az eredményén a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, ami mindössze 2 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében, egy hónapja még 6 százalékon álltak. A Jobbikra, a Második Reformkorra és a Mindenki Magyarországára 1-1-1 százalék szavazna.

Az Iránytű Intézet és a Fidesz-közeli Nézőpont után a Závecz Research is a Tisza Pártot mérte a legerősebb ellenzéki pártnak. Az EP-listák támogatottságát vizsgáló május 2-a és május 10-e között készült felmérésük szerint a Fidesz–KDNP 39 százalékkal áll az élen, a Tisza Párt 26 százalékon áll, ezzel magabiztosan előzi a DK–MSZP–Párbeszéd 17 százalékra mért listáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!