A Fidesz-közeli Nézőpont is Magyar Péter pártját méri a legerősebb ellenzéki pártnak

2024. május 7. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz–KDNP listája 48 százalékon áll és vezet, mögötte Magyar Péter pártja, a Tisza Párt 21 százalékon a második helyen áll, majd a DK–MSZP–Párbeszéd koalíciója következik 12 százalékkal és a Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, április 29. és május 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, reprezentatív kutatásából.

Forrás: Nézőpont Intézet
Forrás: Nézőpont Intézet

A Fidesz-közeli intézet kutatása alapján a Momentum és a Jobbik 1-1 százalékot kapna, ha most vasárnap lenne a választás, így az intézet szerint a két párt önállóan nem jutna be az Európai Parlamentbe. Szintén 1 százalékra méri az intézet az LMP-t és Márki-Zay Péter pártját is, Vona Gábor pártja pedig 3 százalékot érne el.

A Nézőpont a kutatás módszertanáról közölte, hogy az egyes pártok adott választáson elérhető „legvalószínűbb listás” eredményét közli, amely a részvételüket biztosra ígérő választók bevallott és – a rejtőzködők esetében – segédkérdésekkel beazonosított pártpreferenciáit mutatja be. „Így szemben más intézetek »biztos pártválasztók« kategóriájával, a pártválasztásukban nem, de részvételükben biztos választók véleményét is figyelembe veszi” – írták. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Múlt héten a Medián és az Iránytű Intézet is a Tisza Pártot mérte a legerősebb ellenzéki pártnak, előbbi 24 százalékra, utóbbi pedig 23 százalékra teszi. Az IDEA Intézet szerint évek óta nem volt annyira alacsony a Fidesz–KDNP támogatottsága, mint április elején. A Závecz Research kutatása április elején azt mutatta, hogy Magyar pártja a bizonytalanoktól, a Kutyapárttól és a Momentumtól gyűjti szavazóit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!