Nem tud választani a Fidesz és a DK közül? A Voksmonitor segít a döntésben

2024. május 27. – 10:04

Nem tud választani a Fidesz és a DK közül? A Voksmonitor segít a döntésben
Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az európai parlamenti szavazólappal az ANY Biztonsági Nyomdában – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt húsz évben még soha nem indult annyi párt az EP-választáson, mint idén: 11 pártlista közül lehet választani június 9-én. Vannak olyan választók, akik ha törik, ha szakad, mindig ugyanarra voksolnak. De mi alapján döntsünk, ha nem rajongunk egyik pártért sem?

A K-Monitor és a KohoVolit.eu nonprofit szervezetek közös projektje abban segít, hogy a pártok programjára alapozva kideríthessék a választók, melyik párt áll hozzájuk a legközelebb. „A Voksmonitor célja, hogy a választók a politikával ne csak a pártok kommunikációján keresztül találkozzanak – hanem megismerjék a különböző pártok programját és álláspontját a legfontosabb szakmai-politikai kérdésekben” – írják a program oldalán.

Magyarország kilépjen-e az Európai Unióból? Legyen-e közös uniós hadsereg? Csatlakozzunk-e az Európai Ügyészséghez, és bevezessék-e Magyarországon az eurót? Szükség van-e még az oroszok elleni szankciókra, és legyen-e minden tagállamra kötelező oktatási minimum? Negyven kérdésre kell válaszolni, és a végén kiderül, melyik párt programja áll hozzánk a legközelebb. Minden kérdésnél azt is be lehet állítani, hogy mennyire fontos a kitöltőnek az adott téma, azaz a kérdésre adott válasz milyen súllyal szerepeljen az összesítésben.

A kérdéseket az alkalmazás elkészítése előtt elküldték az EP-választáson induló legesélyesebb pártoknak. A Fidesz-KDNP kivételével minden párt reagált a megkeresésre. A K-Monitor így a Fidesz-KDNP képviselőinek szavazataihoz a párt programját és kommunikációját vette alapul a válaszok kialakításánál.

Az EP-választás mellett főpolgármesteri voksmonitor is indult, arról itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!