A K-monitor idén is teszttel segít eldönteni a választóknak, melyik főpolgármester-jelölt programja áll a legközelebb hozzájuk

2024. május 21. – 09:13

Másolás

Vágólapra másolva

Elindult a K-Monitor Főpolgármesteri Voksmonitorja. A választási segédletet a szervezet 2014 óta minden választás előtt elkészíti. A felület fontos szakpolitikai kérdések alapján segít a kitöltőnek összevetni saját álláspontját a választáson induló pártok vagy jelöltek programjaival, ígéreteivel.

Az oldalon a budapesti választók és minden érdeklődő kitöltheti a nagyjából 8-10 percet igénybe vevő tesztet, amiben 38 szakpolitikai állítással kapcsolatban lehet egyetértést vagy egyet nem értést nyilvánítani. A kitöltő megjelölheti a számára különösen fontos kérdéseket, amelyek így nagyobb súllyal esnek latba. Végül a Voksmonitor kiszámolja és százalékos értékben kifejezi, milyen közel van a kitöltő a 4 főpolgármester-jelölt szakpolitikai programjához. A kérdőív angol és magyar nyelven is elérhető – írja a szervezet.

A Voksmonitor témáit a kampány ügyei, civil szervezetek és mozgalmak felvetései, illetve a nyilvánosságban nagy figyelmet kapó ügyek adják. Olyan szakpolitikai témákat választottak ki, amelyekben a döntés befolyással vannak a városlakók mindennapi életére.

A Voksmonitor kérdéseit mind a négy főpolgármester-jelöltnek elküldték, közülük hárman – Grundtner András, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely – válaszoltak és válaszukhoz részletes, az álláspontjukat pontosító indoklást is fűztek. Ezeket a kitöltők a kérdőív eredményei mellett böngészhetik.

Szentkirályi Alexandra többkörös megkeresés után sem válaszolt a feltett kérdésekre, így nála a feltüntetett válaszok a K-Monitor által kódolt válaszok másodlagos források és a jelölt környezetébe tartozókkal folytatott háttérbeszélgetések alapján.

Az anyagból többek között kiderül, mit gondolnak a jelöltek a Liget Projekt folytatásáról, egy új Vidámpark létesítéséről, az alkoholreklámok tiltásáról önkormányzati felületeken, támogatnák-e az angol nyelven elérhető közszolgáltatások bővítését, a kerékbilincselés eltörlését vagy saját, nagyobb elérésű fővárosi médiaszolgáltatás indítását.

A K-Monitor az Európai Parlamenti választásra is elkészíti a Voksmonitort, ehhez a Fidesz–KDNP kivételével minden listát állító, valós politikai tevékenységet végző párt megküldte a válaszát a K-Monitor számára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!