Maradt a háborús retorika és a dollárbaloldalozás a Fidesz kampánynyitó beszédein

2024. április 19. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A kampánynyitón mindhárom felszólaló, Szijjártó Péter, Deutsch Tamás és maga Orbán Viktor is az eddig megszokott háborús retorikával konferálta fel a Fidesz Választási Manifesztumát, amit végül a miniszterelnök osztogatott körben a Millenárisban megjelent párttagoknak.

Szijjártó Péter szerint a legfontosabb, hogy „mindenfajta nyomásgyakorlás, fenyegetőzés és zsarolási szándék ellenére kívül tudtuk tartani a háborún Magyarországot”. Szijjártó szerint Magyarország az egyetlen a transzatlanti közösségből, aki kiállt egyedül a béke mellett, és nem szállított újabb emberáldozatokat hozó és a háborút súlyosbító fegyvereket, és erre büszkének kell lennünk. A külügyminiszter azt mondta: a NATO vezetőinek nagy része háborús feszültséget szít, ukrán katonákat fognak kiképezni, és a magyarok egyedül voltak abban, akik úgy döntöttek, hogy már csak a tervezésben sem akarnak részt venni. „Június 9-én a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz” – tette hozzá.

Deutsch Tamás összeszámolta, hány óra telt el a legutóbbi EP-választások óta, és azt mondta: „a brüsszeli bürokraták mára fanatikus háborús agitátorokká váltak, hogy kiszolgáltatja az illegális migrációnak Európát, hogy genderérzékenyítő kommandók szabadon garázdálkodhassanak az óvodákban”. A Fidesz–KDNP EP-listavezetője párhuzamot vont a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon) felfüggesztése és a bolsevik diktatúrák között, majd kijelentette, hogy Brüsszel az új Moszkva. Szerinte háborús hangulat van Brüsszelben, és „a béke melletti álláspontunkkal ugyanúgy egyedül maradtunk, mint korábban a migrációellenessel, de ugyanúgy igazunk lesz ezzel”.

Deutsch Tamás volt az első, aki nyilvános Fidesz-eseményen megemlítette Magyar Pétert. Azt mondta, „itt van a team dollárbaloldal új, tartalékcsapatból első csapatba rakott játékosa, Magyar Péter, a dollárbaloldal magyar hangja. Persze az ő történetét is Gyurcsány írja.

Orbán Viktor folytatta a háborús retorikát: Brüsszel felől veszély fenyegeti Magyarország eredményeit, ”szemünk láttára recseg-ropog a szabad és békés Európa, amit úgy szeretünk. Hozzátette, hogy Európa ma az elnyomás határvonalán egyensúlyoz, a mostani választáson eldől, hogy mi lesz az irány. A miniszterelnök szerint Brüsszelben ma háborúpárti többség van, Európában a hangulat háborús, a politikát pedig a háború logikája uralja, és „egy lépésre vagyunk attól, hogy a nyugat katonákat küldjön Európába, ez egy háborús örvény, és amit Brüsszel csinál, az maga az istenkísértés”.

Felsorolta azt is, hogy a Gyurcsány-kormány óta mennyit fejlődött szerinte a gazdaság: több roma dolgozik, a minimálbér három és félszeresére nőtt, az átlagbért megháromszorozták, a nyugdíj is magasabb, visszahozták a tizenharmadik havit. Felére csökkentették a mély nélkülözésben élő magyarok számát, a magyaroknak most több az autójuk, több a megtakarításuk, és még a magyar gazdaság egésze is kétszeresére emelkedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!