Magyar Péter országjárásra indul, anyák napjára pedig újabb tüntetést hirdetett

2024. április 6. – 13:34

frissítve

Magyar Péter országjárásra indul, anyák napjára pedig újabb tüntetést hirdetett
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyar Péter újabb tüntetést tartott szombat délután, azt követelte, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek.
  • Varga Judit exférje fél 2-re hirdette meg a gyülekezést a Deák térre, de már akkor tele volt a tér emberekkel. A tömeg onnan átvonult a Parlamenthez, a Kossuth tér és a környező utcák is teljesen megteltek a tüntetésre.
  • Nagy Ervin énekelt a színpadon, de felszólalt egy református lelkész is.
  • Magyar Péter most még nem jelentette be a pártot, amivel az EP-választáson indul.
  • Szerinte a nép az atombomba.
  • Azt viszont bejelentette, hogy anyák napján lesz a következő tüntetés.

A szicíliai maffiáról szóló, Polip című olasz sorozat főcímzenéjét is elhegedülték a színpadon. A zenét amúgy Ennio Morricone szerezte. Közben a kivetítőn a sorozatból kivágott jeleneteket játszottak be, de befért Gyurcsány Ferencről is egy felvétel.

A március 15-i megmozduláshoz hasonlóan most is Péter Petra a tüntetés műsorvezetője. „Legyünk együtt egy új Magyarország új jövője, legyünk mi magunk a változás!” – mondta. Magyar Péter és az egész stáb nevében is megköszönte az önkéntesek segítségét és a felajánlásokat.

Megtelt mostanra a Kossuth tér tüntetőkkel, és a környező utcák is tele vannak emberekkel. Az Alkotmány utcában még mindig sűrű tömeg vonul a tér felé.

A tömeg vége a Hold utca magasságában – Fotó: Egyed Anna / Telex
A tömeg vége a Hold utca magasságában – Fotó: Egyed Anna / Telex

Mostanra megtelt a Kossuth tér, már csak a mellékutcákból lehet megközelíteni a teret. Magyar Péter is lassan megérkezik a színpadhoz. Itt is többen szelfiztek és kezet fogtak vele, többen azt kiabálták, hogy „hajrá, Péter, veled vagyunk!”, és „csak így tovább!”.

A tömeg eleje lassan a Kossuth térre ér, a vége pedig a Bazilikánál jár. A műsorvezető arra kérte a tüntetőket, hogy a kis utcákat is használják a Kossuth tér megközelítéséhez.

Itt épp a Bajcsy-Zsilinszky úton menetelnek.

A tömeget elnézve inkább a középosztályt mozgathatta meg jobban Magyar Péter tüntetése, azon belül is a 25–55 éves korosztályt. A március 15-i eseményen is sok fiatalt lehetett látni a tömegben.

Nincs is már Magyar Péter-tüntetés Nagy Ervin nélkül, most is kint van.

Fotó: Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Kaiser Orsolya / Telex

A tömeg eleje most ért az Alkotmány utcához, hamarosan befordulnak a Kossuth tér felé, ahol Magyar Péter beszédet mond majd.

Aki még emlékszik a 2010-es évek ellenzéki megmozdulásaira, annak ismerős lehet a dal, amire Magyar Péterék vonultak az imént a Bajcsyn. A számválasztás ugyanakkor meglepő is a balliberális bélyeg ellen tiltakozó, a régi ellenzéktől elhatárolódó Magyar Péteréktől, a Nem tetszik a rendszer ugyanis még a Milla által szervezett ellenzéki tüntetéseken csendült fel rendszeresen.

A zenefelelős ezután azt érezhette, hogy valamivel ellensúlyoznia kell, és berakta a Nemzeti dalt.

A menet vége még a Deák téren van.

Fotó: Bődey János / Telex, Huszti István / Telex Fotó: Bődey János / Telex, Huszti István / Telex
Fotó: Bődey János / Telex, Huszti István / Telex

De a „ne féljünk!” a leggyakoribb rigmus, ezt kiabálják legtöbbször. Felhangzott az ellenzéki tüntetések örök klasszikusa, a „demokráciát!” is. Volt egy bátortalan „együtt menni fog” is, de az gyorsan elhalt.

Nem sokkal kettő után elindult a tömeg a Parlamenthez, ahol majd felszólalások lesznek.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A tömeg vége a 47-49-es villamosok végállomásánál áll, de még mindig sokan jönnek a Károly körút felől. A molinó még a Bajcsy-Zsilinszky út elején áll. A menet közben elindult a Kossuth tér felé.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Pillanatokon belül indul a menet a Kossuth térre. „Szevasztok, változást akarók!” – így köszöntötték a többezres tömeget a szervezők. „Mi vagyunk az igazi változás. Újra visszahozzuk Magyarországra a demokráciát.”

„Nem félünk”, „Le a Viktatúrával”, „Le is út, fel is út”, „Aljas brigantik” – ilyen transzparenseket lehet látni a tömegben. A menet elején egy „Talpra magyarok! Ne féljetek!” feliratú molinót tartanak.

A Károly körútról még mindig tömött sorokban érkeznek az emberek a Deák térre.

Sok magyar zászlót látni a tömegben, és a Telex tudósítója szerint a Nélküled is felcsendült! A Károly körút felől még tömött sorokban érkeznek az emberek. A tömeg közben elindult, és a hivatalos program szerint a Bajcsy-Zsilinszky út és Alkotmány utca érintésével érkezik a Kossuth térre, ahol a beszédek lesznek.

A kegyelmi ügy és Magyar Péter színre lépése óta szokatlanul élénk a hazai közélet, főleg mióta Magyar nyilvánosságra hozott egy súlyos állításokat tartalmazó hangfelvételt, amellyel még a közélettől elvileg visszavonult Varga Juditot is újra a nyilvánosság elé rántotta, hogy ő is megtegye a maga súlyos állításait. Innen pedig már csak egy lépés volt, hogy újra mindenki Völnerről, Schadlról és persze az Orbán-kormány Richelieu-jéről, Rogán Antalról beszéljen, na meg mintegy mellesleg olyan témák is szóba kerültek, mint a családon belüli erőszak elleni fellépés politikai kudarca – hát nem csoda, ha azt se tudja már, hogy a történet melyik szálán vesszen el! Ebben a cikkben most képbe hozzuk mindennel.

Egy magyar és egy argentin férfi tüntetett a Buenos Aires-i magyar nagykövetség előtt pénteken a szombati budapesti tüntetés apropóján. Szedlák Máté és Joel a nap során különböző megjelenésekkel hívták fel a figyelmet Magyarország problémáira, illetve mindarra, amit Argentína tanulhat Magyarország kárán.

Fotó: Szedlák Máté
Fotó: Szedlák Máté

Javier Milei argentin elnök rendszere szerintük „másolja a magyar modellt”. Szedlák Máté azt írta, hogy Milei például kezdeményezte az önálló oktatási (és számos más) minisztérium megszüntetését és összevonását a magyarországi kormánystruktúrához hasonló módon, ellehetetlenít egyes egyetemeket, korlátozza a gyülekezési jogot, próbálkozik a rendeleti kormányzással, a közszolgálatok leépítésével, illetve a külföldi multinacionális vállalatoknak való kiszolgáltatottságot is növeli.

A tegnapi tüntetés célja az is volt, hogy felhívják a figyelmet a magyar diplomácia visszásságaira, írta Szedlák Máté, példának Jair Bolsonaro bújtatását említette, de felelevenítették a bicskei gyermekotthon esetét és a magyar gyermekvédelmi rendszer visszásságait.

A BKK közlése szerint a vonulás idejére a Károly körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat, majd kora estig a Kossuth Lajos teret is lezárják, emiatt módosul egyes BKK-járatok közlekedése. A 9-es és a 72-es troli is módosított útvonalon jár majd, a 2-es és 23-as villamosok pedig rövidített útvonalon közlekednek. A részletekről itt írtunk.

Megérkezett a Deák térre Magyar Péter, többen szelfizni kezdtek vele, sokan tapsolnak és éljeneznek neki. Egy tüntető azt mondta a Telex helyszíni tudósítójának, hogy ha arra jön Magyar Péter, akkor ő elájul vagy elhányja magát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex, Kaiser Orsolya / Telex Fotó: Huszti István / Telex, Kaiser Orsolya / Telex
Fotó: Huszti István / Telex, Kaiser Orsolya / Telex

Helyszíni tudósítóink szerint nagyon zsúfolt a tüntetés környéke, rengetegen tömörülnek a metróban a Deák Ferenc téri megállónál. A BKK ellenőrei egy darabig jegyellenőrzéssel is lassították a haladást, így legalább 10 perc volt kijutni a megállóból a felszínre, de aztán inkább felhagytak ezzel, és elindítottak egy plusz mozgólépcsőt is. A tér felé tartó 47-49-es villamosokon is rengetegen utaznak.

Fotó: Egyed Anna / Telex, Bődey János / Telex Fotó: Egyed Anna / Telex, Bődey János / Telex
Fotó: Egyed Anna / Telex, Bődey János / Telex

A szombati tüntetésen Magyar Péter bejelentheti, melyik párttal indul a nyári EP- és önkormányzati választáson, később pedig a 2026-os országgyűlési választáson. A hvg360-nak egészen pontosan úgy nyilatkozott, hogy „részben” elárulja ezt. Arról is beszélt a politikai életbe berobbanó Magyar, hogy egy párt, egy egyesület és egy ernyőszervezet kombójával akar nekivágni a választásoknak. Az új egyesület nevét még a tüntetés előtt bejelentette: „Legyél a változás! Egyesület” fut majd a kedvezményezés.

Magyar Péter szombat délutánra újabb tüntetést hirdetett meg. Március 15-e óta ez már a harmadik megmozdulása Varga Judit exférjének. Legutóbb március 26-án tartott spontán tüntetést, miután nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin a volt igazságügyi miniszter azt állította, Rogán Antalék belenyúltak a Schadl–Völner-ügy nyomozati irataiba.

A tervek szerint fél 2-től lesz a gyülekező a Városháza tér–Deák tér–Károly körút háromszögben, onnan pedig egy „nemzeti menettel” átsétálnak a Kossuth térre, ahol 3-kor a tüntetés, ami egészen délután 5-ig tart. Magyar Péter százezres tömeget vár a tüntetésére, amivel azt követeli, hogy a kormány adja vissza a hatalmat és a választás lehetőségét a népnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!