Politico: Három fideszes EP-képviselő is búcsúzhat Brüsszeltől

2024. április 2. – 17:36

Politico: Három fideszes EP-képviselő is búcsúzhat Brüsszeltől
Hidvéghi Balázs, Bocskor Andrea, Kósa Ádám, Trócsányi László, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselői 2023 utolsó plenáris ülésén az Európai Parlamentben – Fotó: Bocskor Andrea / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Három rutinos EP-képviselő is lemarad a Fidesz–KDNP EP-listájáról, írja a Politico. A brüsszeli lap információi szerint a héten mutatják be a kormánypárti listát, amelyen nem kapott helyet a jelenlegi képviselők közül Bocskor Andrea, Hidvéghi Balázs és Tóth Edina.

A legismertebb név közülük Hidvéghi Balázs, aki korábban a Fidesz országgyűlési képviselője, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője, helyettes államtitkár és a párt kommunikációs igazgatója volt. A 2019-es választáson a kormánypárti lista 12. helyéről jutott mandátumhoz. Pár hete Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltjének, Szentkirályi Alexandrának lesz a kampányfőnöke.

Tíz év után távozhat az Európai Parlamentből Bocskor Andrea kárpátaljai képviselő, ha valóban nem kerül fel a Fidesz listájára. A legutóbbi választáson a lista 10. helyén szerepelt, korábban a beregszászi Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont igazgatója és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára volt. Az orosz–ukrán háború kitörésének első évfordulóján Bocskor szokatlanul kemény szavakkal ítélte el az orosz agressziót az Európai Parlament ülésén. „Egy éve tart Oroszország agressziója, jogtalan háborúja Ukrajna ellen, amit határozottan elítélünk, minden fórumon kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett” – fogalmazott a fideszes EP-képviselő akkor.

Tóth Edina karrierje a Fidelitasban indult, a Fidesz ifjúsági szervezetének országos alelnöke volt. Később Szájer József külpolitikai tanácsadója és sajtótitkáraként dolgozott, majd az Európai Néppárt képviselőcsoportjának politikai tanácsadója volt. 2004 óta minden EP-választáson rajta volt a Fidesz EP-listáján, de csak a legutóbbi választáson kapott befutó helyet, a 13. helyről még épp bejutott.

A Fidesz legutóbbi EP-listavezetője, Trócsányi László már januárban bejelentette, hogy nem indul el a júniusi választáson, a mandátuma lejárta után csak a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként fog dolgozni.

Deutsch Tamás, a Fidesz mostani EP-listavezetője hétfőn arról beszélt a Hír TV-ben, hogy eddig is győztes csapatuk volt, az új feladatok miatt azonban komoly változások lesznek a kormánypáti EP-listán, és

„egy még erősebb, még hatékonyabb magyar érdekképviseletet, a magyar szuverenitás megvédését még keményebb harcokban sikerre vivő csapat áll össze”.

Megkérdeztük az érintett három EP-képviselőt, a Fidesz sajtóosztályát és Deutsch Tamást, a Fidesz brüsszeli delegációvezetőjét, illetve EP-listavezetőjét, hogy meg tudják-e erősíteni a Politico információit. Cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!