Trócsányi nem indul újra EP-képviselőként, a Károli egyetem rektoraként folytatja

2024. január 22. – 16:40

frissítve

Trócsányi nem indul újra EP-képviselőként, a Károli egyetem rektoraként folytatja
Trócsányi László az Európai Parlament plenáris ülésén 2023. november 21-én – Fotó: Union Européenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője nem indul a 2024-es európai parlamenti választásokon, a mandátuma lejártát követően csak a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként fog dolgozni, jelentette be a politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Trócsányi szerint megtisztelő feladat volt neki öt éven át az Európai Parlamentben dolgozni, de „ezt is, mint mindent, tudni kell abbahagyni”. Azt írta, hogy a mandátuma lejárta után a magyar felsőoktatás sikeréért szeretne dolgozni.

Trócsányi az Európai Parlamentben jelenleg az alkotmányügyi bizottságnak a tagja, a külügyi bizottságnak pedig a póttagja, mindkettőt hasznos szakmai tapasztalatnak tartja. „A brüsszeli tapasztalatokat és kapcsolatokat kamatoztathatom a tudományos életben és az egyetemen egyaránt. Viszont itt az idő, hogy jöjjenek a fiatalok” – mondta. Szerinte nagy feladat az övék, a jelenlegi Európai Unió ugyanis válságban van, nincs önbizalma, a belső identitásviták miatt elbizonytalanodott, írta.

Trócsányit korábbi igazságügyi miniszterként öt éve uniós biztosnak jelölte a magyar kormány, de az EP szakbizottsága összeférhetetlenségre, az ügyvédi irodájához fűződő kapcsolatra hivatkozva leszavazta, és végül Várhelyi Olivér lett a magyar tagja az Európai Bizottságnak. Trócsányi azóta EP-képviselőként dolgozott, a Károli egyetemen a rektori kinevezését pedig két éve vette át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!