Nem teljesen elégedettek a fizetésemelésükkel a pedagógusok

2024. március 13. – 17:48

Nem teljesen elégedettek a fizetésemelésükkel a pedagógusok
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A szakképzési centrumok által üzemeltetett iskolákban nagyobb béremelést kaptak a tanárok, mint az önkormányzati és tankerületi iskolákban, derül ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Forrás Társadalomkutató Intézet által készített kutatásból,, amiből azt is megtudtuk, hogy az óvodapedagógusok béremelése jócskán elmarad az átlagtól. A kutatásban arra is választ kerestek, hogy mi alapján kaptak eltérő béremelést a pedagógusok, és mennyire elégedettek az új fizetésükkel. A kérdőívet 2096-an töltötték ki.

Miután az Európai Bizottság lehívhatóvá tette az uniós pénzek jelentős részét, a kormány december 29-én bejelentette: átlagosan 32,2 százalékkal nő januártól a pedagógusok bére. A pályakezdő tanárok alapfizetése bruttó 400 ezer forintról 528 ezer forintra, egy kutatótanár fizetése legalább 750 ezer forintra nőtt. A kormány célja, hogy a pedagógusok fizetése idén elérje a diplomás átlagbér 72 százalékát. Ehhez a Pedagógusok Szakszervezete szerint a mostani emelés még nem elég, de fontos első lépés.

A kérdőívet kitöltők saját bevallásuk szerint a gyakorlatban nem 32,2, hanem 30,2 százalékos fizetésemelést kaptak. Válaszaik alapján 2023 novemberében átlag bruttó 476 168 forintot keresett egy pedagógus, míg 2024 februárjában, az emeléssel együtt, 620 127 forintot.

A pedagógusok szerint nem volt jó döntés a bértáblák eltörlése

A felmérés szerint a pedagógusok nem teljesen elégedettek a béremelésük mértékével, átlagosan csak 2,5 pontra értékelték az 1 és 5 közötti skálán, amelyen értelemszerűen az 1 a nagyon elégedetlenséget, az 5 a nagyon elégedettséget jelezte. Az óvodákban és a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozók voltak a legelégedetlenebbek. Előbbi csoport 2,2 pontot, utóbbi 2,3 pontot adott. A technikumokban és egyéb helyeken dolgozók a legelégedettebbek: ők 2,9 és 2,7 pontot adtak.

Abban viszont szinte minden válaszoló egyetértett, hogy nem volt jó döntés a kormánytól a pedagógusok bértáblájának eltörlése. Az se, hogy csak a fokozatok alsó és felső határát határozták meg. Ezt a lépést 1,5 pontra értékelték a válaszolók.

Az adatokból megállapítható, hogy a szakképzési centrumok alá tartozó intézményekben dolgozók bére emelkedett a leginkább: átlag 44,2 százalékkal. A 620 ezer forintos átlagjövedelmet sem az önkormányzati, sem a tankerületi fenntartású intézményekben dolgozók fizetése nem éri el.

Fotó: PSZ honlapja
Fotó: PSZ honlapja

A Belügyminisztérium bérkategóriánként határozott meg minimumfizetéseket. Arról keveset lehet tudni, hogy egy kategórián belül mi alapján kap valaki kevesebb, más több fizetést. Tapasztalataink szerint bérfeszültséget okozhat, hogy a gyakornokok kapták a legnagyobb emelést. A felmérést kitöltők szerint a gyakornokok nagyobb mértékű emelést kaptak, mint az ígért 32,2 százalék: 37,7 százalékot. Ennél jelentősen kisebb mértékű emelést kaptak a több éve pályán lévők. Így nem meglepő, hogy minél magasabb fokozatban volt egy pedagógus, annál kevésbé elégedett a béremelésével: míg a gyakornokok átlagosan 5-ből 3,2-re értékelték az elégedettségüket, addig egy mesterpedagógus 1,2, egy kutató tanár 1 pontra.

Fotó: PSZ honlapja
Fotó: PSZ honlapja

Intézménytípusonként is eltérő, hogy ki, mekkora fizetésemelést kapott. A gimnáziumban és technikumban dolgozók nagyobb fizetésemelést kaptak, mint az átlagos 32,2 százalék, a többieknél inkább csak megközelítette ezt az átlagkereset növekedése. Az óvodapedagógusok béremelése jelentősen elmarad a többiekétől: a kérdőívet kitöltő óvodában dolgozók átlagosan 24,6 százalékos emelést kaptak.

Fotó: PSZ honlapja
Fotó: PSZ honlapja

A bérek szempontjából fontos az is, hogy egyetemi szintű szakképzettséggel rendelkezik-e a pedagógus. A Belügyminisztérium előzetesen bejelentette, hogy a mesterszakos diplomás tanárok bérét két százalékkal emeli a többiekéhez képest. A felmérés szerint akiknek van mesterszakos diplomájuk, megkapták a 32,2 százalékos átlag emelést, a többiek átlagosan 18 071 forinttal kevesebbet kaptak az ígért emelésnél.

A Belügyminisztérium azt is bejelentette, hogy a hiányszakmáknak tekinthető matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettségű tanárok illetményét további négy százalékkal emeli. A PSZ és a Forrás Társadalomkutató Intézet felmérése szerint a hiányszakmákat tanítók bére 34 673 forinttal magasabb a többiekénél.

A Forrás Társadalomkutató Intézet a Pedagógusok Szakszervezetének együttműködésével 2024. február 3. és február 29. között végezte a felmérést. A 8-10 perces kérdőívet online tölthette ki bármelyik pedagógus. A minta az intézmény típusa és területi régiók szerint reprezentálja a pedagógustársadalmat a KSH adatainak megfelelően. A kérdőívet 2096 pedagógus töltötte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!