Lázár a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatójáról: Úgy nevezték ki 2010 előtt, hogy pontosan tudták, homoszexuális

2024. február 29. – 12:31

Lázár a bicskei gyerekotthon pedofil exigazgatójáról: Úgy nevezték ki 2010 előtt, hogy pontosan tudták, homoszexuális
Forrás: Lázár János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, és meg fogja osztani a társadalmat, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális

– mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter egy, a bicskei gyermekotthon pedofília és szexuális bűncselekmények miatt elítélt volt igazgatóját érintő kérdésre válaszolva budapesti sajtótájékoztatóján. Arra a kérdésre válaszolt így, hogy Vásárhelyi János büntetési tételét mérsékelte, hogy Bárczy-díjjal tüntették ki.

Lázár alapvetően az új tarifarendszerről tartott sajtótájékoztatót, de minden másról is lehetett kérdezni. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját érintő kérdés felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor elrendelt egy átfogó vizsgálatot, ami minden gyermekotthonra kiterjed majd, így Vásárhelyi ügyére is.

„Tűzzel-vassal tárjuk fel, egészen 2011-ig, vagy akár egészen 1990-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, és a törvénytelenségek vélhető sorozatát” – mondta Lázár, aki aztán hozzátette, szerinte számos kérdést fog felvetni az is, hogy Vásárhelyit úgy nevezték ki, hogy tudták róla, hogy homoszexuális. Szerinte ez nem független a kitüntetési ügytől és nem független a kegyelmi ügytől sem.


Arra a kérdésre, hogy nem gondolja-e, hogy a homoszexualitást összemossa a pedofíliával, Lázár azt válaszolta, hogy nem mosott össze semmit semmivel, csak elmondott egy tényt. „Csak világossá szeretném tenni, hogy pontosan mi történt” – mondta.

Pintér előzetes beszámolót tartott a bicskei ügyről a kormányülésen

Lázár itt elmondta, hogy a kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter tett egy előzetes jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben, a több száz oldalas nyomozati anyag feldolgozását, átvizsgálását megkezdték. A nyomozás során 35 tanút hallgattak meg, köztük pedagógusokat és pszichológusokat is.

Megdöbbentő módon a pszichológusok azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat. És a pedagógusok is azt mondták, akik ott dolgoznak az intézményben – egybehangzóan –, hogy a gyerekek hazudnak

– mondta Lázár a 2011-es történtekről, majd hozzátette, hogy ezért nem kerülhetett sor gyanúsításra az ügyben. Lázár elmondása szerint az a pedagógusközösség, ami akkor a volt igazgató keze alatt dolgozott, összezárt Vásárhelyi mögött. „Magyarul, a pszichológusok és az ott tanítók nem a gyerekek oldalára álltak, hanem az igazgatóéra” – mondta.

Lázár arról is beszélt, hogy azt is megvizsgálta szerdán a kormány, hogy milyen vizsgálatok zajlanak le, mielőtt valakit kitüntetnek. „Miután 2011-ben az illető ellen nem emeltek vádat, meg sem gyanúsították, ezért ő a bűnügyi nyilvántartásban nem szerepelt, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, és a kitüntetésre felterjeszthető volt, és a törvények és szabályok szerint megkaphatta azt” – mondta.

A miniszter biztos abban, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatója 26 éven keresztül folyamatosan abuzálta az ott lakó gyerekeket.

Egy ilyen embert a börtönből nem szabad kiengedni, egy ilyen embert nem 10 évre kell elítélni, hanem sokkal többre, ennek az embernek a börtönben van a helye, szóba sem kerülhet, hogy hamarabb kikerüljön, és sokkal súlyosabb büntetést kell kiszabni minden pedofilügyben

– mondta Lázár, elismételve Orbán korábbi szavait, miszerint pedofilügyben nincs kegyelem. Itt megemlítette azt, amiről Orbán Viktor is beszélt hétfőn a parlamentben, amikor azt mondta, hogy 2010-ben 81 pedofil bűnöző volt börtönben, míg 2024-ben 663. „Ha engem kérdeznek, ennél jóval több lehet” – mondta Lázár, aki szerint a pedofilok mesterei a megtévesztésnek.

K. Endre kegyelmi ügye miatt nem kért bocsánatot, szerinte nincs olyan ok, ami miatt a gyerekotthon volt igazgató-helyettese megkaphatta a kegyelmet.

Lázár egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, Magyar Péter egyik felvetése sem volt téma egyik kormányülésen sem. A kegyelmi botrány óta a NER-ből kilépő, a kormányt keményen kritizáló Magyar Péter először a Partizánnak adott interjút, amiben több nagyon súlyos állítás is elhangzott a kormánytagok és oligarchák gyanús ügyeiről. A Diákhitel Központ volt vezetőjét felháborította, ahogy a jobboldali sajtó, szerinte Rogán Antal vezetésével bánt a köztársasági elnökkel.

Kijelentései alapján több nyomozás is indult, de gazdagodása miatt beleszállt többek között Tiborcz Istvánba, a miniszterelnök vejébe is, a Telexnek adott interjújában pedig azt is mondta, hogy sok olyan vacsorán vett részt, ahol ott ült az asztalnál több ezermilliárd forint, és néha Orbán is. Az interjú erős állításait összegyűjtve itt olvashatja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!