2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére kapott állami kitüntetést a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatója

2024. február 27. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

2016-ban Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére kapott állami kitüntetést Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, akit később pedofil bűncselekményért ítéltek el.

2016. augusztus 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a köztársasági elnöki határozat, ami az augusztus 20. alkalmából kitüntetett személyeket sorolta föl. A 33. oldalon ott szerepel Vásárhelyi János neve is, aki az indoklás szerint „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát. A kitüntetést Áder János akkori köztársasági elnök adományozta Orbán Viktor előterjesztésére – hívta fel rá a figyelmet a DK egy keddi sajtótájékoztatón.

„A Demokratikus Koalíció válaszokat vár Orbán Viktortól: miért adott kitüntetést a bicskei pedofilnak? Mi kitüntetni valót látott gyermekek megrontásában, és miért gondolja, hogy a pedofíliát a legmagasabb állami szinten kell elismerni? Szó sincs arról, hogy Orbán ne tudta volna, hogy kit tüntet ki, hiszen 2016. augusztus 20-án adták át ezt a kitüntetést, 5 évvel azután, hogy az igazgatóról kiderült, hogy pedofil” – mondta Kálmán Olga, a DK politikusa.

Ahogy arról korábban írtunk, már 2011-ben is nyomoztak a szexuális zaklatással gyanúsított Vásárhelyi János ellen, ám évekig semmi sem történt az ügyben, sőt, az igazgató a következő években még állami és fővárosi kitüntetéseket is kapott. 2011 szeptemberében a bicskei gyerekotthon két dolgozója tett bejelentést, hogy az igazgató szexuálisan zaklathatja a gyerekeket. A rendőrség kivizsgálta az esetet, majd 2012. június 18-án megszüntették a nyomozást azzal, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Néhány évvel később, 2015. június 5-én Vásárhelyi a fővárosi pedagógusnap alkalmából Bárczy István-díjat kapott a fővárosi önkormányzattól, amit azzal érdemelt ki, hogy „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. Egy évvel később pedig a fent említett Magyar Bronz Érdemkeresztet ítélték oda neki.

2016. szeptember végén aztán minden megváltozott. A pedofil igazgató egyik áldozata öngyilkos lett. Ezután az intézet egy korábbi lakója, akit Vásárhelyi régebben szintén éveken át molesztált, másnap bement a rendőrségre feljelenteni az igazgatót. Ezt a feljelentést ezúttal sokkal komolyabban vették, mint a 2011-est. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felfüggesztette állásából Vásárhelyit, belső vizsgálatot rendelt el, majd feljelentést tett.

A nyilvánosság 2016-ban, az RTL Házon kívül című műsorából értesült a bicskei gyerekotthon igazgatójának bűncselekmény-sorozatáról, amit öt évig még azután is folytatni tudott, hogy az első bejelentések 2011-ben a hatóság tudomására jutottak. A nyomozás után vádat emeltek ellene, a per 2019-ben zárult le. A bíróság azt állapította meg, hogy Vásárhelyi 2004–2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott, és ezért 8 év fegyházat kapott. Jelenleg is büntetését tölti. Jogerős ítélete után a bicskei önkormányzat megfosztotta díszpolgári címétől, a fővárosi önkormányzat pedig visszavonta a Bárczy István-díjat. A Bronz Érdemkeresztet nem vette vissza az állam, mert a hatályos jogszabályok alapján erre nincsen mód – válaszolta még 2019-ben a Köztársasági Elnöki Hivatal a 168 Órának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!