Nyolc napig Kövér László lesz a köztársasági elnök, az ő kezében a svédek NATO-csatlakozása

2024. február 26. – 16:46

Nyolc napig Kövér László lesz a köztársasági elnök, az ő kezében a svédek NATO-csatlakozása
Kövér László házelnök az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő délután az Országgyűlés hivatalosan is elfogadta Novák Katalin lemondását, így ettől a perctől kezdve megszűnt a köztársasági elnöki megbízatása. Az új államfő hivatalba lépéséig az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket.

Kövérnek ez nem lesz ismeretlen terep. 2012-ben Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el ezt a feladatot. Most csak nyolc napig tart az átmeneti időszak, mert az Országgyűlés alig pár perccel Novák lemondó nyilatkozata után már az új köztársasági elnökről szavaz. Egyetlen név szerepel csak a szavazólapon: a Fidesz-KDNP az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást jelölte a posztra. Az új köztársasági elnök a megválasztást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba.

A következő nyolc nap egyik izgalmas kérdése lehet, hogy Kövér László írja-e alá a svédek NATO-csatlakozásáról szóló nyilatkozatot, amit ugyancsak hétfőn fogad el az Országgyűlés.

A ratifikációs dokumentum csak akkor lép érvénybe, ha azt a köztársasági elnök aláírja, és kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Az elmúlt másfél évben Kövér volt az egyik leghangosabb ellenzője Svédország NATO-csatlakozásának. „A svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni” – fogalmazott január végén egy interjúban, miután utolsó előttiként már a török parlament is megszavazta a svédek felvételét a katonai szövetségbe. A másfél éve húzódó politikai játszma végére Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása tett pontot. A közös sajtótájékoztatón Orbán azt ígérte, hétfőn már megszavazza a parlament a svédek NATO-csatlakozását.

Ez meg is történt, ám Kövérnek végül nem kellett részt vennie a szavazáson, mert Novák lemondása után átmenetileg ő gyakorolja a köztársasági elnöki feladatokat, és ebben az időben nem gyakorolhatja a képviselői jogait.

Ideiglenes államfőként Kövér legfeljebb lassítani tudja a folyamatot: az aláírással megvárhatja az új köztársasági elnök március 5-i hivatalba lépését, de ha nem ért egyet a nyilatkozattal, visszaküldheti megfontolásra az Országgyűlésnek is. Ilyenkor a parlamentnek ismét meg kell tárgyalnia és szavaznia a javaslatot.

Az átmeneti időszakban Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke, a Fidesz kiskunfélegyházi parlamenti képviselője és az Országgyűlés alelnöke helyettesíti Kövér Lászlót a házelnöki poszton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!