Debreceni reformátusok: Megbotránkozunk azon, hogy Balog Zoltán az áldozat helyett a tettes oldalára állt

2024. február 21. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt hetek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének, politikai tevékenységének társadalmi megítélése egyházunkra vetült”

írta szerdán a Debrecen-Kossuth Utcai Református Egyházközség Presbitériuma nyilatkozatában. A „kálvinista Róma” egyik fontos gyülekezete szerint „mi nem vagyunk felelősek Balog Zoltánnak a politikai életben hozott döntéseiért, de azért felelősek vagyunk, hogy kik vezetik az egyházunkat”.

A nyilatkozat leszögezi, hogy „mélységesen együttérzünk a bántalmazott gyermekekkel. Elítéljük a tetteseket, legyen az maga a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette.

Megbotránkoztunk azon, hogy a hitvallásos döntés órájában egyházunk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt.”

A nyilatkozat felpanaszolja: „Nehéz elhordoznunk, hogy egyházunk közvéleménye és az egyházi tisztségviselők véleménye nem egységes ebben a kérdésben.” Azonban miután Fekete Károly, a református hívők 75 százalékát magában foglaló Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a nyilvánosság előtt azt kérte Balogtól, hogy mégis mondjon le, a nyilatkozat erre a felszólításra utalva kifejezi reményét, hogy vannak olyan egyházi vezetők, akik az egyház „küldetését” szem előtt tartva igyekszik megvédeni az egyház egészét a meg nem érdemelten „rá vetülő felelősség káros következményeitől”.

Éppen ezért a presbitérium kifejezi:

„olyan egyházat szeretnénk, aminek életét nem a politikai élet hullámverései határozzák meg”.

Balog Zoltán a múlt keddi zsinati szimpátiaszavazás eredményére hivatkozva bejelentette, hogy nem mond le a zsinati elnöki posztjáról, azaz lényegében marad a református egyház élén, végül pénteken mégis lemondott zsinati elnökségéről. Ettől függetlenül maradt püspök, ami egy jelentős pozíció az egyházban, így – ahogy döntését elemezve írtuk – népmesehősként maradt is, meg nem is. Ez a döntése a református egyházban is sokakban visszatetszést keltett. A már említett Fekete Károly püspökön kívül vasárnapi igehirdetésén a gazdagréti vezető református lelkipásztor, Thoma László is kifejtette, hogy Balog Zoltánnak le kellett volna mondania püspöki pozíciójáról is.

Balog és a kegyelmi botrány

Balog Zoltán erkölcsi felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Múlt hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. A hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartotta Balogot, azonban ehhez képest az elmúlt hetekben nyilvánosan nem vonta meg támogatását tőle.

Frissítés, 02.23: A cikk elején a kiemelt idézetben eredetileg tévesen az szerepelt, hogy „Az elmúlt évek történései nagyon elkeserítőek. Balog Zoltán püspök úr személyes döntésének politikai és társadalmi megítélése egyházunkra vetült”, ezt korrigáltuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!