Egyetlen térképen, hogy miért volt fontos a tiszántúli református püspök állásfoglalása Balog ellen

2024. február 15. – 15:22

Egyetlen térképen, hogy miért volt fontos a tiszántúli református püspök állásfoglalása Balog ellen
A magukat reformátusnak vallók aránya a teljes népességen belül a 2022-es népszámlálás adatai szerint – Fotó: Választási Földrajz

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyik legnagyobb és legbefolyásosabb református egyházkerület vezetője szólította fel lemondásra Balog Zoltánt a K. Endre elnöki kegyelme nyomán kirobbant botrány miatt, írja elemzésében a Választási Földrajz. Balog Zoltán a keddi szimpátiaszavazás eredményére hivatkozva jelentette be, hogy nem mond le a zsinati elnöki posztjáról, azaz lényegében marad a református egyház élén. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azonban a nyilvánosság előtt azt kérte Balogtól, hogy mégis mondjon le.

A Választási Földrajz térképe a 2022-es népszámláláson a magukat reformátusnak vallók arányát mutatja a teljes népességen belül. Ez egy durván 1 milliós társadalmi réteg, ami a lakosság körülbelül 10 százalékát teszi ki, hazánk második legnépesebb vallási gyülekezete.

A Fekete Károly vezette Tiszántúli Református Egyházkerület egyházmegyéi a következők:
- Békési Református Egyházmegye (35 db egyházközség)
- Bihari Református Egyházmegye (26 db egyházközség)
- Csongrádi Református Egyházmegye (28 db egyházközség)
- Debreceni Református Egyházmegye (39 db egyházközség)
- Hajdúvidéki Református Egyházmegye (30 db egyházközség)
- Nagykunsági Református Egyházmegye (35 db egyházközség)
- Nyírségi Református Egyházmegye (78 db egyházközség)
- Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye (71 db egyházközség)
- Szatmári Református Egyházmegye (74 db egyházközség)

Minden kétséget kizáróan ez az egyház legnépesebb, legbefolyásosabb egyházkerülete, itt él a hívek 75 százaléka. „A kelet-magyarországi református gyülekezetek adják a reformáció gerincét” – írja a Választási Földrajz.

Balog Zoltán felelőssége azért merült fel a Novák Katalin lemondását hozó botrányban, mert a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította az elmúlt napokban, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként Balog.

Információk szerint Balog biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

Amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Hétfőn már kormányzati politikusok is jelezték a Magyarországi Református Egyház felé: szeretnék, ha Balog Zoltán is „levonná a megfelelő következtetést”. A hírek szerint Orbán Viktor is felelősnek tartja Balogot, és ezt a püspöksége is bánhatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!