A hétre ígérte a Fidesz az elvileg Varga Judit által vezetett EP-listáját

2024. február 9. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

A héten kellett volna döntenie a Fidesz-elnökségnek, majd a választmánynak, az állítólag Varga Judit által vezetett EP-listájuk végleges jelöltjeiről. A 444 azt írja, hogy Gulyás Gergely az előző heti kormányinfón az Index kérdésére azt mondta: a választmány döntése után az eredményeket azonnal közlik. Ez péntek délutánig nem történt meg.

A Fidesz hivatalosan egyelőre nem erősítette meg, de a kormányközeli Magyar Nemzet tavaly nyáron az írta: a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit lesz a párt EP-listavezetője. Azonban Gulyás hiába ígérte, hogy az eredményt azonnal közlik, ez valamiért péntek délutánig sem történt meg. A választmányi ülést csütörtökön megtartották, de ez csak fideszes képviselők facebookos bejegyzéseiből derült ki, a hivatalos bejelentés elmaradt.

Bár Varga hivatalosan nem listavezető, távozását a miniszteri székből azzal indokolta, hogy őt bízzák meg majd ezzel. „Ez a feladat viszont, ahogyan miniszteri teendőim is, egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével. Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre száz százalékban tud koncentrálni.” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek.

Varga Judit neve az utóbbi napokban a Novák Katalin által elnöki kegyelemben részesített K. Endre ügye miatt került elő. Múlt pénteken derült ki, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját fedező K. Endre elnöki kegyelemet kapott. Az elnöki kegyelemnek egyik kulcsszereplője az igazságügyi miniszter. Tavaly áprilisban Varga Judit volt hivatalban, így ő terjesztette fel a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnöknek, és a végén ő is írta alá. Ha ő nem jegyezte volna ellen, akkor nem lett volna érvényes az elnöki kegyelem, azaz Vargának megvolt a valódi lehetősége, hogy megakadályozza a döntést.

Novák mögött bújik meg a kegyelmi botrány másik kulcsszereplője – Varga Judit szerepét a kegyelmi ügyben ebben a cikkünkben mutattuk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!