Orbán Viktor és Bunyós Pityu holland barátja, Geert Wilders is fel fog szólalni a CPAC Hungaryn

2024. január 25. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Áprilisban Magyarországra látogat Hollandia leendő miniszterelnöke, Geert Wilders, aki fel fog szólalni a CPAC Hungary konferencián. „Köszönöm Szánthó Miklósnak és az Alapjogokért Központnak a meghívást a CPAC Hungaryre. Büszke vagyok, hogy ott lehetek és felszólalhatok” – írta a migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt (PVV) vezetője a Twitteren.

Idén harmadik alkalommal fogják megrendezni az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar kiadását, a budapesti CPAC Hungaryt, aminek minden évben Orbán Viktor miniszterelnök a főszónoka. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a közpénzzel bőven megtámogatott Alapjogokért Központ szervezi a jobboldali konferenciát április 25. és 26. között.

A CPAC eredetileg az 1970-es évek óta az amerikai jobboldal éves nagygyűlése, az első európai fórumot, a CPAC Hungaryt 2022-ben rendezte meg az Alapjogokért Központ. Az ismertető szerint „a világ legismertebb jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei látogatnak el” a CPAC Hungaryre, tavaly például Donald Trump volt amerikai elnök és Tucker Carlson műsorvezető is videóüzenetben köszönt be a résztvevőknek.

Tavaly novemberben Geert Wilders populista, szélsőjobboldali és muszlimellenespártja kapta a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon, a PVV a 150 fős parlamentben 37 mandátumot szerzett. Az még kérdés, hogy milyen koalíciót tud kötni a többi párttal, és hogy mikor ülhet a miniszterelnöki székbe.

A 60 éves Wilders többször találkozott már Orbán Viktorral is. Tavaly szeptemberben Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki, az indoklás szerint a „Magyarország melletti következetes kiállásárét, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként”. Wilders Orbán mellett Bunyós Pityuval, azaz Szikora Istvánnal is jó barátságot ápol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!