A jobbliberálisok nem akarnak koalícióra lépni Geert Wilders szélsőjobbos pártjával

2023. november 24. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző holland kormány legnagyobb pártja, a jobbliberális VVD kizárta annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen muszlimellenes kijelentéseiről ismert Geert Wilders szélsőjobboldali pártjával (PPV), amely nagy meglepetésre megnyerte a hollandiai választásokat szerdán, írja a BBC. Korábban a VVD nem zárkózott el attól, hogy Wilders pártjával alakítson kormányt.

Ezzel jelentősen csökkent annak az esélye, hogy Geert Wilders többséget szerezzen a 150 fős holland parlamentben.

A PPV 37 mandátumot szerzett a választáson, azonban a kormányalakításhoz 76 képviselőre lesz szüksége.

Dilan Yeşilgöz, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) elnöke azt mondta, hogy nem vesznek részt a következő kormányban, mert „a szavazók egyértelmű üzenetet küldtek.” A VVD elnöke egy jobbközép kormány megalakulását preferálná, de pártja kész támogatni egy kisebbségi kormány munkáját is.

A VVD a 2021-es választásokhoz képest tíz kevesebb mandátumot szerzett, de a 24 képviselőjükkel még így is övék lesz a harmadik legnagyobb frakció a holland parlamentben.

Geert Wilders úgy nyilatkozott, hogy nagyon csalódott a VVD döntése miatt. Állítása szerint a korábbi kormánypárt anélkül döntött így, hogy egy percig is részt vett volna a koalíciós tárgyalásokban.

Wilders utolsó reménye az Új Társadalmi Szerződéssel (NSC) lehet, mivel a nemrég alakult jobbközép párt 20 mandátumot szerzett a választásokon. A második legtöbb mandátummal rendelkező PvdA/GL már korábban kizárta annak lehetőségét, hogy koalícióra lépjen Wildersékkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!