Ismét csak egy videóüzenetet küld maga helyett Tucker Carlson a CPAC Hungaryre

2023. május 3. – 13:51

Ismét csak egy videóüzenetet küld maga helyett Tucker Carlson a CPAC Hungaryre
Tucker Carlson videós bejelentkezése a tavalyi CPAC Hungary konferencián – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyinál is gyérebb felhozatallal, befolyásos amerikai politikusok nélkül indul csütörtökön a kétnapos CPAC Hungary konferencia Budapesten. Az amerikai Republikánus Párt (szélső)jobb szárnya által szervezett éves szuperkonferencia (CPAC) magyar mini kiadását már második alkalommal rendezi meg a közpénzből működő, kormányközeli Alapjogokért Központ.

A Republikánus Párt életét egykoron nagyban meghatározó szuperkonferencia az elmúlt években egyre veszít befolyásából. Az idei rendezvényt gyakorlatilag bojkottálták a párt meghatározó szereplői, akik korábban állandó résztvevői voltak a rendezvénynek. Nem volt ott Trump legfőbb kihívója, Ron DeSantis, de Kevin McCarthy házelnök és egyetlen vezető republikánus szenátor sem. Így az esemény egy trumpista dzsemboriba fulladt.

A különbség az igazi CPAC és a budapesti kiadás között, hogy utóbbin még a párt (szélső)jobboldalának befolyásos szereplői sem vesznek részt. Maximum egy rövid videóüzenetet fognak küldeni maguk helyett. A tavalyi konferenciához hasonlóan ugyanis idén sem sikerült neves amerikai politikusokat Magyarországra hozniuk a szervezőknek. Így jobb híján az európai szélsőjobb összejövetele lesz az esemény.

A legnevesebb „résztvevő” Tucker Carlson sztárműsorvezető lesz, aki másfél hete távozott viharos körülmények között a Fox News jobboldali hírcsatornától, ahol az Egyesült Államok legnézettebb politikai műsorát vezette.

Tavalyhoz hasonlóan azonban most is csupán egy „exkluzív videóüzenet” erejéig sikerült megnyerniük Carlsont a szervezőknek. A 2022-es konferenciára egy csupán 40 másodperces videóüzenetet küldött maga helyett a rasszista megnyilvánulásairól is ismert tévés, melyben „szabad, tisztességes és gyönyörű” országként jellemezte Magyarországot, amelynek kormánya óvja a magyar népet és a magyar családokat.

Mókás adalék, hogy az Alapjogokért Központ a Carlson részvételét bejelentő Twitter-bejegyzésében „igazmondóként” jellemzi a műsorvezetőt. Egy néhány évvel ezelőtti perben a műsorvezető saját ügyvédjei érveltek azzal, hogy senkinek sem lenne szabad tényként kezelnie azokat, amelyek elhagyják az újságíró száját a műsorában.

A Fox News és a Dominion szavazógépgyártó cég közötti per során – mely Carlson távozásához vezetett – pedig az derült ki a műsorvezető nyilvánosságra hozott privát levelezéséből, hogy hétről hétre hazudik a műsorában, mert fél, hogy különben elveszíti a nézőit.

Számos kollégájával együtt Carlson sem hitte el a 2020-as elnökválasztás elcsalásáról született összeesküvés-elméleteket, mégis teret adott nekik műsorában. Ezenkívül nyilvánosságra került egy olyan sms is, melyben Carlson azt írta, hogy „szenvedélyesen gyűlöli” Donald Trumpot, akit műsoraiban az egekig dicsért.

A nyíltan rasszista és szexista Tucker Carlson személyét és eddigi karrierjét ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Antiszemita, összeesküvés-elmélet terjesztő és szexuális zaklató is van a felszólalók között

Carlsonhoz hasonlóan csupán videóüzenetet fog küldeni a szélsőjobboldali Breitbart-alapító Steve Bannon (akit négy hónap börtönre ítéltek a Capitolium ostromával összefüggésben), Mark Meadows (Donald Trump korábbi kabinetfőnöke), Santiago Abascal (a spanyol szélsőjobboldali VOX párt elnöke), Eduardo Bolsonaro (a bukott brazil elnök fia).

Nem elképzelhetetlen, hogy péntek reggel egy Trump-videóüzenetet is levetítenek majd, mint tavaly. A programban sejtelmesen annyi szerepel jelenleg, hogy „videóüzenet az Egyesült Államokból”.

Ami a személyesen részt vevő szereplőket illeti, nyitóbeszédet mond majd Orbán Viktor, Irakli Garibashvili grúz miniszterelnök, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője és Matt Schlapp, a CPAC főszervezője. Schlapp idén azzal került be a hírekbe, hogy egy republikánus kampánymunkatárs férfi szexuális zaklatással vádolta meg őt.

Azon kevesek között, akiket sikerült rábírni, hogy elrepüljenek Amerikából Budapestre, ott van az antiszemita és Orbán-rajongó kongresszusi képviselő, Paul Gosar, az ismert összeesküvés-elmélet terjesztő Jack Posobiec, a Republikánus Pártban 2012 óta teljesen irreleváns bukott elnökjelölt-aspiráns Rick Santorum (ő tavaly is jelen volt) és a 2020-as elnökválasztás elcsalt mivoltára felhúzott kormányzóválasztási kampányával novemberben nagyot bukó Kari Lake is.

Rajtuk kívül főként európai szélsőjobbos politikusok és magyar kormánytagok fogják majd megosztani gondolataikat a „woke-izmusról”, a kereszténységről, a család fontosságáról és a szólásszabadságról a zárt körű rendezvényen.

A konferencián felszólal majd Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt vezetője és a Le Pen-féle francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella, de itt lesz Orbán két bukott közép-európai szövetségese, Andrej Babiš korábbi cseh és Janez Janša volt szlován miniszterelnök is.

A Fidesz részéről beszédet mond majd többek között Varga Judit, Lázár János, Gulyás Gergely, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Kovács Zoltán és Schmidt Mária is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!