Újabb kétmilliárd forint közpénzből működhet idén az Alapjogokért Központ

2022. május 19. – 05:00

Újabb kétmilliárd forint közpénzből működhet idén az Alapjogokért Központ
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központot működtető cég vezetője – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Két válságos év alatt megsokszorozta az adófizetőktől származó, 2013-as megalakulása óta rendszeresen gyarapodó közpénzbevételeit a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft., azaz az Alapjogokért Központot működtető vállalkozás. Kilenc év nem csupán arra volt elég, hogy az Opten adatai szerint ma is 41 egy munkavállalóval működő cég alig néhány tízmilliós bevétele kétmilliárdosra nőjön, hanem arra is, hogy a közvetve Rogán Antal, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodától származó adófizetői források útját legalizáltan rejtsék el.

Ennek ellenére a Telex 2022. január 24-én indított közérdekű adatigénylése, és az ebből következett, a kormányzati pénzosztást koordináló közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult Batthyány Lajos Alapítványnál (BLA) folytatott közérdekű adatbetekintésünk során ugyanis kiderült:

2022-es működésére újabb 2 milliárd forintot kapott a működésére a BLA-tól a Szánthó Miklós nevével fémjelzett Alapjogokért Központ, illetve az azt működtető cég.

Szánthóék persze nemigen bőbeszédűek az általuk költött közpénzek ügyében. Többszöri megkeresésünket, és adatkérésünket követően az idén januári közadatigénylésünkre április végén azt közölte, hogy ők nem látnak el állami feladatokat, ezért szerintük ők nem is tartoznak elszámolási kötelezettséggel. Sőt, konkrét jogi(nak szánt) okfejtésükben megkérdőjelezték a Telex közpénz fogalmára vonatozó ismereteit, és kioktató stílusban utasították el kérdéseinket "a polgári jog, vagy az államháztartási szabályok mentén.

Ezzel szemben Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. ezután azt közölte, hogy

"büszke arra, hogy tevékenységét a Batthyány Lajos Alapítvány (továbbiakban: BLA) méltónak találta a támogatásra. Ennek köszönhető, hogy 2021-ben ‪1.500.000.000‬, azaz egymilliárd-ötszázmillió Ft összegű támogatást megítélő döntés alapján tevékenykedhetett a JIN Kft."

Az idevágó adatokat azonban sem Szánthó Miklós és cége, sem pedig a BLA nem kívánta a Telex rendelkezésére bocsátani idevágó sajtókérdésre, csak hosszas adatigénylési várakozást követően, meglehetősen körülményesen. A gigantikus mennyiségű közpénzekből működő közérdekű vagyonkezelő alapítvány inkább, a közérdekű adatigénylési eljárást kétszer, a koronavírus-járvány miatt védekezés súlyos terheire hivatkozva meghosszabbítva, 2022. május 4-én szigorú körülmények között, és így erősen korlátozott közadat-kiadást jelentő adatbetekintést biztosított lapunknak.

Ennek során tíz olyan támogatási szerződést ismerhettünk meg, amelyet a BLA Szánthó Miklós cégével kötött 2016 óta, és amelyek összesen mintegy 5 milliárd forintnyi közvetlen közpénz-támogatást jelentettek az Alapjogokért Központ számára, kifejezetten működési költségeik, egyre gyarapodó szerződéses, megbízásos, vagy állandó állományuk, és így már csodával nem is annyira határosan fejlődő infrastruktúrájuk fenntartására.

Idén ugyanis már kettő, azaz kétmilliárd forintot verhet el az Alapjogokért Központ csak a BLA jóvoltából.

És hogy mire megy el ennyi közpénz? A támogatási időszakban, azaz 2022. január 1. és 2023. január 31. között felmerülő munkabérekre, megbízási díjakra, honoráriumokra, ezek járulékaira, reprezentációs költségekre, szakmai és üzemeltetési anyagok beszerzésére, árubeszerzésre, kommunikációs szolgáltatásokra, bérleti és lízingdíjakra, szállítási szogláltatásokra, közüzemi díjakra, karbantartási és kisjavítási szolgáltatásokra, egyéb üzemeltetési kiadásokra, utazási- és szállásköltségekre, reklámkiadásokra, egyéb, működéssel összefüggő tanácsadói, szakértői, ügyvédi költségekre, részvételi díjakra, “a nonprofit gazdasági társaság működését támogató egyéb tevékenységek költségeire”, biztosítási díjakra, banki költségekre, egyéb közterhekre, felújítási és más, infrastrukturális költségekre, “immateriális javak, gépek, berendezések, kisértékű tárgyi eszközök, szellemi termékek vásárlására”, egyéb beruházásokra, sőt továbbított támogatásokra is fordíthatja a közpénzt az Alapojogokért Központ.

Az Alapjogokért Központ munkatársai 2021-es békemeneten – Forrás: Alapjogokért Központ / Facebook
Az Alapjogokért Központ munkatársai 2021-es békemeneten – Forrás: Alapjogokért Központ / Facebook

Ezekből kiderült, hogy a BLA már 2021-ben is valóban 1,5 milliárd forinttal támogatta a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft-t, amelyből mintegy 774,5 millió forintot fordíthattak személyi juttatásokra, félmilliárdot dologi kiadásokra, 140 milliót tárgyi eszközökre, és több mint 216 millió forintot “egyéb, működéssel összefüggőtanácsadói, szakértői, ügyvédi és részvételi díjakra”, vagy más kiadásokra.

Ennél azonban még nagyobb újdonságot jelenthet, hogy még 2021. október elején aláírta a BLA és Szánthó Miklós cége az idei, azaz a 2022-es évre szóló, rekordösszegű támogatási szerződést.

A cég BLA-nak leadott – az adatbetekintés során szintén megtekintett – költségterve szerint:

  • a „sima” működési költségek 2022-ben már 855 millió forintos költséggel járnak,
  • az alaptevékenységéhez kapcsolódó kiadások mintegy 498 milliós költségtervet tesznek ki idén,
  • ezen túl szakmai programjuk 2022-re “szupranacionális szerveződések geo- és biztonságpolitikai hatását” vizsgáló kutatási tevékenységre mintegy 166 milliót,
  • „szuverenista, nemzeti-konzervatív keresztény akadémiai közegben történő személyes kapcsolatok kialakítására” több mint 81,5 millió forintot,
  • meg nem nevezett szakmai együttműködésekre további 83,6 milliót,
  • könyvkiadásra 76,2 milliót,
  • rendezvényekre pedig 2022-ben már 390 millió forintot terveztek, amihez pluszban még
  • 96,7 milliós reprezentációs kiadásokkal is számoltak.

Nagy kérdés, hogy az alapjogokért Központ csaknem 400 milliós rendezvényeinek keretéből a csütörtökön kezdődő CPAC Hungary mennyibe fáj az adófizetőknek, hiszen a Conservative Political Action Conference (CPAC), az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának budapesti szatellit eseményét eredetileg a magyar választási kampány hajrájára időzítették, hogy egy héttel a voksolás előtt megtolják vele a Fidesz kampányszekerét. Az orosz–ukrán háború miatt azonban végül március 25–26-ról, május 19–20-ra halasztották a konferenciát, amelyre a korábbi pletykákkal szemben végül Donald Trump volt amerikai elnök sem jön el Magyarországra. Így Szánthó Miklósék kénytelenek beérni Orbán Viktorral, aki a konferencia főszónoka – bár ez, ahogy a fentiekből is látszik, már korábban is bejött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!