Nem jön Trump az Isten, haza, család konferenciára, aminek Orbán lesz a főszónoka

2022. május 5. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

Kihirdette az Alapjogokért Központ a május 18. és 20. között esedékes CPAC Hungary fontosabb résztvevőinek névsorát. Noha eredetileg arról szóltak a pletykák, hogy Donald Trumpot is meghívták az eseményre, valamint arról beszéltek, hogy amerikai szenátorok, kongresszusi képviselők és az ottani szellemi élet sok jeles képviselője Magyarországra látogat majd, a közpénzből kitömött intézet egy viszonylag visszafogott névsort tett közzé csütörtökön a Facebookon.

A Conservative Political Action Conference (CPAC), az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának budapesti szatellit eseményét eredetileg a magyar választási kampány hajrájára időzítették, hogy egy héttel a voksolás előtt megtolják vele a Fidesz kampányszekerét. Az orosz–ukrán háború miatt azonban végül március 25–26-ról, május 18–20-ra halasztották a konferenciát.

Az Alapjogokért Központ Facebook-posztja szerint a konferencia főszónoka Orbán Viktor, központi tematikája pedig az Isten, haza, család hármas egysége lesz. Az esemény fontosabb vendégei Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns, szenátor, Václav Klaus egykori cseh államfő, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek (VB) vezetője lesznek.

Santorum 1995 és 2007 között volt Pennsylvania állam szenátora, majd 2012-ben és 2016-ban is megpróbálta elnyerni a Republikánus Párt elnökjelölti pozícióját, mindkétszer sikertelenül. 2012-ben a második helyen futott be Mitt Romney mögött, 2016-ban viszont már a legelső előválasztási esemény, az iowai kaukusz után felfüggesztette a kampányát, miután 1 százalékot sem sikerült elérnie a szavazáson.

Rick Santorum a 2016-os CPAC-en – Fotó: Saul Loeb / AFP
Rick Santorum a 2016-os CPAC-en – Fotó: Saul Loeb / AFP

Santorum harcosan ellenzi az abortuszt és a melegházasságot is. Utóbbival kapcsolatban 2003-ban kijelentette, hogy a homoszexualitás éppúgy nem egyeztethető össze a házassággal, mintha valaki egy gyerekkel vagy egy kutyával létesítene szexuális kapcsolatot.

Erre reagálva egy meleg blogger kampányt indított a „santorum” köznevesítésére, és pályázatot hirdetett arról, hogy milyen, a republikánus politikust garantáltan kiborító jelentést adjanak a szónak. Végül „a síkosító és a széklet habos keveréke, amely néha az anális szex mellékterméke” lett a nyertes.

A kampány olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy legalább egy évtizeden keresztül ha valaki rákeresett a Google-ön arra, hogy „santorum”, akkor a köznév Wikipedia-oldala jelent először, és nem a politikusé, a blogger által létrehozott spreadingsantorum.com pedig előbb, mint Santorum elnökválasztási kampányának honlapja.

A republikánus politikus 2016-os elnökválasztási kampányának súlyos kudarca után a CNN-nél lett politikai kommentátor, ahol a republikánus álláspont képviselete lett gyakorlatilag a feladata a Trump-elnökség alatt. A baloldali tévécsatornától egy évvel ezelőtt rúgták ki, miután rasszista megjegyzéseket tett az indiánokra.

Santorumékon kívül Budapestre jön majd több osztrák, spanyol, olasz, holland parlamenti és uniós parlamenti képviselő, valamint amerikai kongresszusi képviselők is. De Ben Ferguson és Candace Owens amerikai jobboldali influenszerek is a vendégek között lesznek. A konferencia talán legnevesebb résztvevői, Nigel Farage brit politikus és Tucker Carlson amerikai sztárműsorvezető (akinek tavalyi magyarországi látogatásáról itt és itt írtunk), valamint Santiago Abascal, a spanyol (szélső)jobboldali VOX párt elnöke mindössze online jelentkeznek majd be az eseményre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!