Guardian: Magyarországra hívták Trumpot megtolni a Fidesz kampányszekerét

2022. február 11. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Alapjogokért Központ Magyarországra hívta Donald Trumpot, hogy segítse a Fidesz választási kampányát, értesült kormányzati körökből a Guardian. A brit lap úgy tudja, hogy a kormánypárt köreiben nagyon bíznak abban, hogy az előző amerikai elnök márciusban Budapestre látogat.

Ez lehet Trump első komolyabb külpolitikai utazása azóta, hogy elvesztette a választást 2020-ban. A helyzetet árnyalja, hogy a hírek szerint Trump kifejezetten tart attól, hogy koronavírusos lesz, ezért alapvetően óvakodik a külföldi utazásoktól.

Orbán a 2016-os és a 2020-as amerikai választások előtt is támogatásáról biztosította Trumpot, akivel telefonon is beszéltek nemrég. A beszélgetés során Trump viszonttámogatta Orbánt az idei magyarországi választások előtt.

A meghívás valószínűleg összefüggésben lehet azzal a márciusi, egy héttel a választások előtt tartott eseménnyel, amit már korábban bejelentett az Alapjogokért Központ. Az amerikai republikánus párt táborának legnagyobb eseményét, a Conservative Political Action Conference (CPAC) konferenciát Budapesten tartják, ahová ellátogat a spanyol Vox szélsőjobboldali párt vezetője, Santiago Abascal és Jair Bolsonaro brazil elnök fia, Eduardo is. A Guardian szerint a Fidesz nagyon szeretné, ha Trump beszédet is mondana a helyszínen.

Az Alapjogokért Központ vezetője, Szánthó Miklós nem reagált érdemben a Guardian megkeresésére azon túl, hogy minden meghívott prominens vendéggel kapcsolatban időben tájékoztatják a közvéleményt. Megkerestük mi is a szervezetet, hogy valóban küldtek-e meghívót Donald Trumpnak; ahogy válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom