Tucker Carlson egy 40 másodperces videót küldött maga helyett a CPAC Hungaryre

2022. május 19. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön reggel Balog Zoltán és Köves Slomó áldásával kezdődött meg a CPAC Hungary konferencia Budapesten. Az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának kétnapos magyar mini kiadására aktív republikánus politikusokat személyesen nem, csak online sikerült elhívnia a szervezőknek, helyettük főként európai jobboldali és szélsőjobboldali politikusok, valamint magyar kormányközeli szereplők érkeztek csütörtök reggel a Bálnába.

Az egyházi vezetők áldása után Tóth Gabi és Vastag Csaba felejthetetlen előadásában hallgathatták meg a jelenlévők a magyar és az amerikai himnuszt. Ezt követően egy reklámfilm következett, amiből többek között megtudhattuk, hogy „a posztmodern baloldal jelenkori ádáz támadásai” egy lapon kezelhetőek a Török Birodalom és a kommunista uralom elnyomásával (előbb török várostrom és szovjet tank tűnik fel a képernyőn, majd egy éles váltással egy Pride-felvonulást és Kamala Harris amerikai alelnököt mutatja a kamera). De az is kiderült, hogy „Magyarország a jobboldal reneszánszának élén áll”, a magyar jobboldal pedig „kiáll a szólásszabadság mellett”.

Részlet a CPAC Hungary videójából – Fotó: Alapjogokért Központ / YouTube
Részlet a CPAC Hungary videójából – Fotó: Alapjogokért Központ / YouTube

A konferenciát Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója nyitotta meg, aki a kormányzathoz közel álló médiumokat tömörítő KESMA vezetőjeként is ismerős lehet az olvasóknak. Magyar részről az Alapjogokért Központ a főszervezője a CPAC Hungarynek. A szervezet 2013-as megalakulása óta „kutató-elemző központként” állami milliárdokból épül, és csak a 2022-es működésére kétmilliárd forintnyi közpénzt kapott.

Szánthó beszédét egy John F. Kennedy-idézettel kezdte, és kifejtette, hogy a történelem legismertebb demokrata párti elnöke, aki az emberi jogokért és az ingyenes egészségügyért küzdött (utóbbi bár Európában természetes, az amerikai jobboldal ádázan küzd a bevezetése ellen), manapság valójában a Republikánus Pártban politizálna.

Az Alapjogokért Központ vezetője után az amerikai, „igazi” CPAC-et szervező American Conservative Union elnöke is felszólalt, majd következett az esemény egyik sztárvendége, Tucker Carlson.

Nyúlfarknyi Carlson

A Fox News rasszista megnyilvánulásairól is ismert sztárműsorvezetője tavaly augusztusban járt legutóbb Magyarországon. Akkor egy héten keresztül Budapestről sugározta Amerika legnézettebb hírműsorát, a Tucker Carlson Tonightot, interjút készített Orbán Viktorral, előadást tartott az MCC Feszten és egy dokumentumfilmet is forgatott Magyarország és Soros György „gigászi csatájáról”.

Tucker Carlson videós bejelentkezése a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook
Tucker Carlson videós bejelentkezése a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook

Carlson legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy Ukrajna lerohanása után olyannyira oroszbarát hangnemet ütött meg a műsorában, hogy az orosz média parancsba kapta, hogy szerepeltesse és dicsérje minél többet a jobboldali műsorvezetőt.

Korábban amúgy pont az Alapjogokért Központ egyik elemzője jellemezte Carlsont az egyik utolsó olyan amerikai újságíróként, aki még tényeken alapuló újságírást folytat. Ennek kicsit ellentmond, hogy egy másfél évvel ezelőtti, Carlson ellen indított perben a műsorvezető saját ügyvédjei érveltek azzal, hogy senkinek sem szabadna tényként kezelnie azokat, amelyek elhagyják az újságíró száját a műsorában. Még akkor sem, ha Carlson azt mondja az adásban, hogy ő most tényeket közöl a nézőivel.

Azt már előzetesen is lehetett tudni, hogy Carlson személyesen nem lesz jelen, hanem csak „online csatlakozik majd” a konferenciához. Mint kiderült az „online csatlakozás” ez esetben azt jelentette, hogy a műsorvezető elküldött egy kereken 40 másodperces, előre felvett videót maga helyett.

Nyúlfarknyi bejelentkezésében Carlson egy „szabad, tisztességes és gyönyörű” országként jellemezte Magyarországot, amelynek kormánya óvja a magyar népet és a magyar családokat. Arról beszélt, hogy sajnálja, hogy nem lehet Budapesten, de még visszatér majd Magyarországra a jövőben.

Carlson videóüzenetét Orbán Viktor követte, aki a műsorvezetővel ellentétben ott volt a Bálnában, és rendes beszédet is mondott. A magyar miniszterelnök beszédében egyebek mellett nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a „progresszív baloldal” mondja meg, mi a helyes és mi nem, majd megosztotta a sikerének receptjét is 12 pontban. Itt többek között elmondta, hogy a pártpolitikának és a médiának el kellene válnia egymástól, majd kijelentette, hogy a politikai sikerhez saját médiára van szükség.

Orbán Viktor beszédéről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak. >>>

Pogány offenzíva és a globális elit elleni harc

Orbán után Rick Santorum korábbi republikánus szenátor és elnökjelölt-aspiráns lépett a színpadra. Azon vendégek közül, akik valóban tiszteletüket tették a Bálnában, Santorum számít talán a legnagyobb névnek. Még úgy is, hogy 2012 óta nincs komolyabb befolyása az amerikai jobboldalon. Az utóbbi években a CNN-nél dolgozott politikai kommentátorként, amíg tavaly ki nem rúgták az indiánokra tett rasszista megjegyzései miatt.

Santorum beszédében a keresztény hit és a vallás fontosságát hangsúlyozta. A politikus arról beszélt, hogy nem a mostani az első alkalom, hogy „pogányok megpróbálják feldúlni és kiirtani a kereszténységet Európában”, ugyanakkor eddig még egyik sem volt olyan sikeres, mint ez az „offenzíva”. Santorum szerint a „pogány” politikusok szerint drasztikusan megnőtt az abortuszok, és lecsökkent a születések száma az Atlanti-óceán mindkét oldalán, de miattuk dönt rekordokat a droghasználat, a depresszió és az öngyilkosságok száma is.

Rick Santorum beszédet mond a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Rick Santorum beszédet mond a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Santorum után újabb sztárvendég csatlakozott online nyúlfarknyi videóüzenetét játszották le. A brexit sikerében kulcsszerepet játszó Nigel Farage brit politikus Tucker Carlsonnal ellentétben 40 másodperc helyett több mint másfél percet áldozott az idejéből a CPAC Hungaryre. Távollétét azzal magyarázta, hogy „jelen pillanatban túl sok minden történik Nagy-Britanniában”. Annyi azért belefért a másfél perces videóba, hogy gratuláljon Orbán Viktor „briliáns győzelméhez a globalisták és pénzemberek felett”, élükön Soros Györggyel. Ezenkívül a globális elittel szembeni összefogásra bíztatta a jelenlevőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!