Az orosz média parancsba kapta, hogy szerepeltesse és dicsérje minél többet Tucker Carlsont

2022. március 15. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami média rendszeresen kap részletes útmutatókat a nemzetbiztonsági hivatalhoz tartozó Információs és Telekommunikációs Támogatási Osztálytól, hogy hogyan kommunikáljon a háborúval kapcsolatban. Két ilyen napiparancs, a március 3-i, és a március 10-i most kiszivárgott, a Mother Jones közölt belőlük részleteket.

Az amerikai média elsősorban a Fox News műsorvezetője, a nemrég Magyarországon is járt, és Orbánért valósággal rajongó Tucker Carlson sűrű emllítését emeli ki a dokumentumokból, de magyar szempontból az is nagyon érdekes, hogy néha mennyire rímel a hazai médiaállapotokra az egész – gondoljunk akár az MTI működésére, akár a kormánybarát médiából áradó Kreml-propagandára.

A március 3-i, 12 oldalas napiparancs arra utasítja az orosz médiát, hogy „alapvető fontosságú minél többet szerepeltetni a Fox News népszerű műsorvezetőjét, Tucker Carlsont, aki élesen kritizálja az USA és a NATO hozzáállását az ukrajnai konfliktushoz”. Két konkrét Carlson-idézetet is említ, amit mindenképpen használni kell:

„Oroszország csak a saját biztonságát és érdekeltségeit védelmezi”

illetve

„Vajon mit tenne Amerika, ha hasonló szituáció alakulna ki a szomszédságában, Kanadában vagy Mexikóban?”

A dokumentum ezen kívül felsorolja a sulykolandó témákat a média számára:

  • Az orosz speciális katonai művelet védekező jellegű az ukrán nukleáris fenyegetéssel szemben
  • Putyin megvédi az orosz embereket
  • A katonai művelet sikeres, a tervek szerint halad, az ukrán haderő vesztésre áll, és orosz civilekre lő Donbaszban
  • Ukrajna idegen zsoldoshadsereget toboroz és vet be
  • Európa megroppan a saját maga által kivetett szankciók súlya alatt
  • A háború ellen tüntetők idegen ügynökök, akik komoly jogi következményekkel néznek szembe a felforgató tevékenységük miatt

Használatra ajánlott Putyin-idézetként ajánlják továbbá azt, hogy a Nyugat totális hisztériában van, az emberek az orosz származású kutyáikat és macskáikat ölik meg, ez pedig annak az előjele, hogy az orosz emberek megölésére fognak felszólítani világszerte.

A dokumentum egyik fejezete a „Győzelem az információs háborúban” címet viseli, ebben a médiát a következő témák feldolgozására utasítja:

  • Az ukrán haderő összeomlása
  • A kijevi kormány háborús bűnei
  • Oroszország, mint a nyugati propaganda célpontja
  • Zelenszkij ukrán elnök elmeállapota, illetve az, hogy valójában nem is ő irányítja az országot
  • A háborúval kapcsolatos „álhírek” terjesztőit fenyegető 15 éves börtönbüntetés

Ez az a szekció a napiparancsban, ami Tucker Carlson minél gyakoribb szerepeltetését, idézését, és pozitív fényben feltüntetését kéri a médiától. Más nyugati újságíró vagy médiaszemélyiség neve nem szerepel a dokumentumban.

A március 10-i keltezésű napiparancs központi témája a titkos amerikai biofegyver-laborok sztorijának sulykolása (ezzel az összeesküvés-elmélettel itt foglalkoztunk részletesebben), annak a külön kiemelésével, hogy az amerikaiak olyan fegyveren dolgoznak, ami genetikai alapon támadja a szláv embereket, illetve sertésinfluenza és anthrax bevetése is napirenden van a NATO részéről.

Tucker Carlson egyébként az amerikai médiában a leghangosabbak közé tartozott, akik a Biden-kormány intézkedéseit kritizálják, illetve Putyin invázióját relativizálják. Az egyik fő mondandója a háború kirobbanása előtt az volt, hogy Putyint támogatni egyáltalán nem árulás, sőt, igazi amerikai dolog, Ukrajna nem demokrácia, hanem bábállam, és Amerikának ki kell maradnia a két ország vitás ügyéből. Az egyik hírhedtté vált monológjában ezt mondta:

„Miért akarják annyira a demokrata pártiak, hogy gyűlöljük Putyint? Talán Putyin vette el az amerikai középosztály munkahelyeit, Oroszországba kiszervezve azokat? Vagy ő hozta létre a világjárványt? Ő tanítja a gyermekeinket rasszizmusra? Ő gyártja a fentanilt?”

Amint az orosz invázió elindult, Carlson is hangnemet váltott, és a fő témája az lett, hogy valójában Amerika machinációi miatt tört ki a háború, és a Nyugat akarta aktívan belerángatni a két országot a háborúba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!