Bunyós Pityu Geert Wildersről: Ha nem lennének vele testőrök, ott lennék én

2023. november 25. – 09:59

Bunyós Pityu Geert Wildersről: Ha nem lennének vele testőrök, ott lennék én
Geert Wilders és Bunyós Pityu a holland parlamentben 2017 májusában – Fotó: Geert Wilders Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A politika nem szokott szóba kerülni, inkább csak esznek, iszogatnak, hülyéskednek, jól érzik magukat, és sportról beszélgetnek Geert Wildersszel – erről beszélt a Telexnek a boksz és a zene bajnoka, Bunyós Pityu, azaz Szikora István, aki szerint barátság fűzi egymáshoz az ő családját és a holland politikusét. Wilders pár hónapja Magyarországon tartotta szűk körben a hatvanadik születésnapját is Bunyós Pityuval.

A szélsőjobboldali, muszlimellenes holland populista politikus pártja nyerte a szerdai hollandiai parlamenti választást, de nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég. Korábban a nagyobb holland pártok kizárták a koalícióra lépés lehetőségét Wildersszel, később aztán már óvatosabban fogalmaztak. A kormányalakítási folyamat nem lesz könnyű, és hónapokig is eltarthat.

Wilders felesége, Márfai Krisztina magyar származású. Keveset tudni róla. A Business Insider egy 2017-es, Wildersről szóló portréjában azt írta, a ma már Krisztina Wilders néven élő nő korábban diplomata volt. Az is elterjedt róla, hogy a kelet-magyarországi Nyírparasznyáról származik, csakúgy, mint Bunyós Pityu. A 2010-ben a település díszpolgárává avatott mulatós zenész azonban rögtön leszögezte: nem tudja, miért terjedt el így, de Márfai Krisztina nem Nyírparasznyáról származik, hanem „tősgyökeres budapesti”.

Bunyós Pityu azt is kikötötte lapunknak, hogy nagyon bizalmas dolgokat nem fog elárulni a holland politikusról, hiszen évek óta barátság fűzi egymáshoz a két családot. „Nézték a feleségével a tévét, láttak benne engem, és a Geertnek tetszett a műsor, aztán így kezdtek el érdeklődni utánam. És amikor Magyarországon jártak, elmentek Nyírparasznyára, és Geert csinált egy fotót a falutábla mellett, ahogy én is szoktam” – vezette fel megismerkedésük történetét Bunyós Pityu.

„Az egyik haverom küldte át a képet nekem, hogy te, ez a politikus lent volt ott a faludban, és csinált egy ilyen fotót” – folytatta a mulatós zenész, „és akkor én írtam a Geertnek, hogy igen, én nyírparasznyai vagyok, elkezdtünk beszélgetni, utána találkoztunk Pesten, és azóta minden évben összefutunk egyszer-kétszer.”

Budapesten is szoktak találkozni a holland politikussal, de időnként vidéken is megszállnak pár napra – tette hozzá a fénykorában Mike Tysonnal és a nehézsúlyú ökölvívás történetének legnagyobb alakjai közé tartozó Lennox Lewis-zal is összecsapó magyar exbokszoló.

„Látom, hogy szereti Magyarországot. El szoktunk menni kisebb helyekre, beülünk presszókba. Érdekli őt a falusi élet. Szabolcsba szoktunk elmenni egy szállodába, négy-öt napot ott töltünk. Gondolom örül annak, hogy van egy ember, akivel nem kell politikáról beszélgetnie, viszont jól érezzük magunkat, együtt hülyülünk. Bárhova megyünk, látja, hogy engem is szeretnek az emberek, megszólítanak, hogy »helló, Bunyós!«”

„Én is voltam kint nála Hollandiában. Ahogy én neki az enyémet, ő is megmutatta az ő életét nekem. Városnézés, kajáztunk, igazából ennyi volt. Én is szoktam vinni őt helyekre, eljött már koncertemre is” – mondta Bunyós Pityu, akit Geert Wilders konkrétan a holland parlamentbe is elvitt.

Wilders és magyar mulatós zenész a hollandiai választások előtt épp nem tudtak találkozni, mert „pont akkor írt rám, amikor Miamiban voltam”. Politikáról nem, inkább sportról, bunyóról, fociról szoktak beszélgetni.

„Pár hónapja itt tartotta Magyarországon a hatvanadik születésnapját. Elmentünk, hatan voltunk összesen.”

Bunyós Pityu szerint ugyanúgy szokták jól érezni magukat Wildersszel, mint ahogy bárki más is teszi. „Van egy számom, amit először látott a tévében, azt szokta énekelgetni. Az van benne, hogy beesek biciklivel az árokba. Nagyon tetszett neki, és az érdekelte, hogy be voltam-e rúgva a forgatáson, vagy csak megjátszottam magam.”

Wilders „mindent megeszik, nagyon szereti például a töltött káposztát. A fasírtot imádja, italoknál meg a barackpálinkát meg a sört szereti.”

A bevándorlás- és iszlámellenes holland politikus korábban kezdeményezte a Korán betiltását is Hollandiában, bár ezt a mostani kampányban már nem hangoztatta. Nézetei miatt sokszor kapott halálos fenyegetéseket, iszlamista szélsőségesek a meggyilkolását is tervezték, ami miatt Wilders egy ideig folyamatos védelem alatt állt, szinte mindig civilruhás rendőrökből álló osztag kísérte, szigorúan őrzött, államilag biztosított házban élt.

Nem tudni, hogy ez még mindig így van-e, de a 2000-es évek elején gyakran kellett golyóálló mellényt viselnie, az otthonából a parlamenti irodájába páncélozott rendőrautóval vitték. Az irodája a holland parlament épületének legelszigeteltebb sarkában található, a potenciális terroristák csak egy folyosón keresztül juthatnak oda, ami megkönnyíti testőrei számára egy esetleges támadás elhárítását.

Bunyós Pityu szerint akkor is vannak testőrök Wildersszel, amikor a holland politikus Magyarországra jön. De a mulatós zenész ezt nem tartja különösnek, „amikor megyek fellépni, velem is szokott jönni biztonsági őr, rám is vigyáznak, annyi őrült van.” (…) „Ha meg nem lennének vele testőrök, akkor meg ott vagyok én. Vigyázok rá. Ezt mondtam már neki is.”

A holland politikus többször találkozott már Orbán Viktorral is. Tavaly szeptemberben Szijjártó Péter külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Geert Wildersnek. A kitüntetést a „Magyarország melletti következetes kiállása, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” kapta.

„Őszintén szeretem Magyarországot” – mondta akkor a politikus, majd hozzátette, szereti Szegedet, a Balatont, harminc évvel ezelőtt pedig egy magyar lányba szeretett bele. Kissé árnyalja a képet, hogy Wilders korábban a Hollandiában élő kelet-európaiak, köztük a lengyelek és a magyarok ellen is hergelt. Tíz kelet-európai ország ítélte el, amikor 2012-ben egy olyan honlapot hozott létre, ami arra buzdította a hollandokat, hogy tegyenek panaszt a Hollandiában élő közép- és kelet-európaiak ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!