Petőfit szavalva köszönte meg a holland szélsőjobboldali politikus a magyar állami kitüntetést

2022. szeptember 27. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter átadta a Magyar Érdemrend középkeresztjét Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikusnak kedden.

A díjátadást maga a miniszter posztolta ki a Facebook-oldalára.

Wilders díját még augusztus 20-án jelentették be, a holland politikus a kitüntetést a „Magyarország melletti következetes kiállása, valamint az illegális bevándorlási hullám megállítása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” kapta.

Szijjártó a kitüntetés átadása előtt elmondta, hogy a koronavírus-járvány és a szomszédos háború miatt három éve embert próbáló körülmények között navigálják Magyarországot, de a miniszter szerint ehhez már hozzá voltak szokva. Szijjártó szerint Magyarország válaszai ezekre a válságokra „szembementek a mainstreammel”, és mindig „óriási támadások tárgyaivá váltak.”

Olyan példákat említ ezekre a válaszokra, mint a határra húzott kerítés, hogy az ország nem várt a nyugati vakcinákra, hanem megvette a keletieket, illetve a válság kezelése beruházásokkal.

Szijjártó szerint Wildersnél senki sem tudja jobban, hogy az európai nyilvánosságot egy hegemóniára törő „liberális mainstream” uralja, ami nem tűri el a vele szemben megnyilvánuló véleményeket és személyeket.

„A liberális mainstream el akar takarítani mindenkit, aki nem áll be a sorba” – mondta a miniszter, aki szerint ez a mainstream azt akarja elhitetni Magyarországgal, hogy nincsenek barátai, holott vannak, hiszen ott van Geert Wilders. Szerinte Wilders nem fél felvállalni az álláspontját, ha például migrációról van szó, a békéről beszél, vagy a szankciók kudarcáról.

Wilders elmondta, hogy megtisztelő számára, hogy ezt a kitüntetést megkapta. A politikus szerint Magyarország mindig is az óriások közé tartozott, hiszen visszatartotta a törököket, majd legyőzte a kommunizmust. Wilders szerint senki más sem védelmezi úgy a keresztény értékeket a liberális nézetektől, mint Magyarország, ami hisz a nemzetiségben, nemzeti identitásban és szuverenitásban.

Wilders szerint a magyarok a világ millióinak szolgálnak példaképül, rengetegen védelmeznek és támogatnak minket. „Őszintén szeretem Magyarországot” – mondta a politikus, majd hozzátette, hogy szereti Szegedet, a Balatont, harminc évvel ezelőtt pedig egy magyar lányba szeretett bele.

Wilders szerint nagyon helyes, hogy Orbán minden elé helyezi a magyarok érdekeit, kár, hogy ilyesmit nem látni máshol Európában, bár az olasz és svéd választások szerint a kontinens kezd elmozdulni a patriotizmus felé. A politikus szerint a kitüntetés még elkötelezettebbé teszi, hogy jó munkát végezzen. Wilders a beszéde végén Petőfi Sándor Nemzeti dalából idézett, magyarul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!