Karácsony február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről

2024. január 18. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

„A Fidesz újbóli legyőzése Budapesten nem csupán remény, de komoly esély is” – írta a pártelnököknek küldött levelében Karácsony Gergely, amit a Facebook-oldalán is megosztott. A főpolgármester február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a kerületi polgármesterjelöltek személyéről. Ahol ez nem sikerül, ott legkésőbb március közepén előválasztást kell tartani Karácsony javaslata szerint. A főpolgármester megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben melyik jelöltet támogatja, ha a pártok nem tudnak megállapodni egymással.

A főpolgármester nyolc lépésben fogalmazta meg, hogy szerinte mi vezethet el oda, hogy újra az ellenzék nyerjen Budapesten. Karácsony vállalta a „köztársaságpárti egység” vezetését, és a köztük lévő kapcsolat erősítését. A listás választáson szerinte közösen kell indulniuk a mostani fővárosi koalíciót alkotó pártoknak: a DK-nak, a Momentumnak, az MSZP-nek és a Párbeszéd-Zöldeknek is. Ennek a listának a vezetését Karácsony vállalná is. „Nincs sem ok, sem szükség az eredményes koalíciós együttműködés megváltoztatására”.

Megismételte, hogy a „köztársaságpártiaknak” minden kerületben közös
polgármesterjelöltet kell állítaniuk. Szerinte a 2019-ben megválasztott ellenzéki polgármestereknél „aligha van esélyesebb” jelölt a Fidesszel szemben. Ez azt jelenti, hogy a főpolgármester Zuglóban az MSZP-s Horváth Csabát támogatja. A 2019-ben győztes polgármestert a Momentum szeretné lecserélni.

A többi – jelenleg fideszes vagy független vezetéstű – kerületben pedig mielőbbi megállapodást sürget Karácsony. Két fontos határidőt szabott meg:

a pártoknak február közepéig meg kell állapodniuk a közös polgármesterjelöltekről, de ha ez nem sikerül, akkor előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban.

Karácsony ajánlatot tenne a Kétfarkú Kutyapártnak is egy „egy méltányos és
moderált együttműködésre”. Felajánlaná nekik, hogy vegyenek részt az előválasztáson, azzal a feltétellel, hogy az előválasztáson győztes jelöltek élvezik valamennyi párt politikai támogatását a kampányban. Hozzátette: a Kétfarkúak listaállítása csak a „szükséges mértékben veszélyeztetheti” jelöltjeik megválasztását.

A főpolgármester szerint a 2019-es budapesti önkormányzati választás előtt a pártok három sikeres előválasztást is rendeztek, ezekből a tapasztalatokból lehetne megállapodni az előválasztási folyamatokban. Most először a főpolgármester megnevezte azokat a jelöltek is, akiket ő a vitás, illetve nem ellenzéki vezetésű kerületekben legesélyesebbnek tart:

Karácsony kezet nyújtana a jelenleg Vitézy Dávidot győzködő LMP-nek is. „A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, mert bár az LMP-nek jelenleg nincs képviselője a Fővárosi Közgyűlésben, de több kerületben is részese a köztársaságpárti koalíciónak” – írta. Az LMP-től azt várja, hogy döntsék el: részesei kívánnak-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indulnak mindenhol.

A főpolgármester szerint a Fidesz „hadüzenetének” része, hogy az ellenzéknek „csapdát állított” azzal, hogy átírta a fővárosi választási szabályokat. „Az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok külön listaállítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet” – indokolta.

A június 9-ei önkormányzati választás egyre közeleg: tíz fővárosi kerületben és több vidéki városban sem tudtak még megegyezni a pártok a közös polgármesterjelöltről. Hol van vita? Miért van egyre kisebb esély egy előválasztásra? Ebben a cikkünkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!