Orbán Viktor minden lájkot behabzsolt

2024. január 3. – 12:51

Orbán Viktor minden lájkot behabzsolt
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A háború eddigi legsúlyosabb légi csapása? Ellenzékieket listázó megmondóember az újonnan életre hívott Szuverenitásvédelmi Hivatal élére? Drámaian fogyatkozó katolikusok? Szoboszlai Dominik? Egy sikeres nap a MÁV-val? Gondolhatnánk, hogy a témák közül legalább egy megmozgatta kicsit a magyar közösségimédia-nyilvánosságot, de nagyot tévednénk. A december a karácsonyról szól, és pont. Az a politikus, aki decemberben valamit el akart érni a Lájkbajnokságban, vakulásig tolta a karácsonyi kontentot, a profibbak mindezt kiskorú hozzátartozóikkal megspékelve.

InterakciókPosztok száma
1.Orbán Viktor541 85353
2.Szijjártó Péter271 818152
3.Novák Katalin256 77281
4.Hadházy Ákos192 82996
5.Mesterházy Attila167 236146▲▲
6.Szakács László145 882148
7.Vitályos Eszter134 486235
8.Karácsony Gergely132 04364▼▼
9.Dúró Dóra128 885131
10.Jakab Péter117 23369
11.Menczer Tamás109 04765
12.Szentkirályi Alexandra107 40170
13.Kocsis Máté103 74628▼▼
14.Gyurcsány Ferenc98 84530
15.Lázár János85 09448

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a december 1. és december 31. közötti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok a legutóbbi pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, stagnáló helyezést, illetve a lista új belépőit mutatják.)

Ahogy azt már megszokhattuk, a dobogó első két helyét gyakorlatilag Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek tartják fenn. A külügyminiszternél tényleg csak Vitályos Eszter posztol többet, neki ez a hónap első hetében egy harmadik helyezéshez volt elég. Novák Katalin tudta csak megtörni a monotóniát meglepő második helyével advent utolsó hetében. Orbán elsőségét ebben a hónapban semmi, de tényleg semmi sem fenyegethette:

  • 1. hét: Orbán – Szijjártó – Vitályos
  • 2. hét: Orbán – Szijjártó – Hadházy
  • 3. hét: Orbán – Novák – Szijjártó
  • 4. hét: Orbán – Szijjártó – Novák

A karácsony a karácsonyról szól

De nem a Karácsonyról. A főpolgármester még az ellenzéki mezőnyben se fért fel a dobogóra, és megosztásszámban se futott nagyot. Bezzeg a karácsony, az ünnep! Orbán Viktor unokás-adventes posztjaival egymaga letarolta a magyar internetet. Pedig amúgy lett volna muníció: az utolsó pillanatban megváltoztatták a jövő évi önkormányzati választások szabályait; Orbán Viktor beviharzott Brüsszelbe, hogy kislisszanjon a vécére, hogy a többi uniós vezető megszavazhassa Ukrajna tagfelvételi folyamatának beindítását; és még a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója is a hazánkba költözik.

Hogy milyen általános következtetést lehet ebből levonni? Talán annyit, hogy ha valaki politikusnak áll, nem elég sok gyereket nemzenie, terrorizálnia is kell őket az unokákért, hogy karácsonykor legyen mit posztolni.

További random érdekességek

  • Hiába szpemelte tele megint az egész ország newsfeedjét, Szijjártónak kevés volt most napi átlag több mint 5, összesen 152 poszt, nem lett meg a nyolcadik győzelem 2023-ban.
  • Az igazi géppuskaujjú posztoló azonban Vitályos Eszter volt napi átlag 7,8, összesen 235 poszttal. Advent idején!
  • A hónap meglepetésembere Dr. Szakács László a Szocialisták és Demokraták nevű új formációból, aki a hatodik helyen robbant be havi toplistánkon. Ehhez Szijjártó Pétert idéző lendületre, 148 posztra volt szüksége.
  • Öldöklő versenyben a Jobbik árvái! Bár aktív jobbikos politikusnak nem sikerült bekerülnie a top 15-be, a 9. helyért két egykori jobbikos, Dúró Dóra (Mi Hazánk) és Jakab Péter (A Nép Pártján) vívott nagy küzdelmet. Végül a csaknem kétszer olyan gyakorisággal posztoló Dúró nyerte a különversenyt – melyben az év utolsó napjaiban még Karácsony Gergely főpolgármesterrel is rendre előzgették egymást.
  • A legszorosabban amúgy a 7-9. hely között alakult a verseny. Kevesebb, mint hatezer szavazat döntött a sorrendben, bár Karácsony feleannyit posztolt, mint a mögötte végző Dúró, és negyedannyit, mint az őt hajszállal megelőző Vitályos.
  • Apropó, Dúró: a Mi Hazánk elnökhelyettese november után decemberben is meg tudott kapaszkodni a top 10-ben.

Szórták a pénzt a kormányzati influenszerekre

Alaposan belehúzott a decemberi pénzszórásba a Megafon. A kormánypárti influenszerkeltető kétszer annyit költött decemberben hirdetésekre a Facebookon és az Instagramon, mint amennyit Magyarország kormánya. Ezzel a költéssel lényegében csak a Mediaworks tudta állni a versenyt, amely öt kiadványával is felfért a toplistára, így teljes költésében szintén előzni tudta a kormányt. Mint látható, a decemberi listára egyetlen, a kormánytól kicsit is független szereplő se fért fel.

Hirdetésre költött pénz
1.Megafon18 700 000
2.Magyarország kormánya9 170 000
3.Origo6 900 000
4.Alapjogokért Központ4 800 000
5.Orbán Viktor4 600 000
6.Hirado.hu3 200 000
7.Magyar Nemzet2 700 000
8.Világgazdaság2 200 000
9.Borsonline2 000 000
10.Mandiner2 000 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, cikkünk írásakor a december 1. és december 30. közti időszak költéseit mutatják.)

A hónap posztjai

Sejthető volt, hogy decemberben – hiába az utolsó törvényhozási roham, az Ukrajna uniós tagfelvételéről szóló brüsszeli csúcs, aminek még a Magyarországnak járó befagyasztott források sorsa is a tétje volt –, a karácsony fogja uralni a közösségi médiateret. De hogy ennyire??? A hónap öt legtöbb interakciót szakító posztjából négy is szorosan a karácsonyhoz kötődik, ráadásul mind a négyet Orbán Viktor posztolta, és a miniszterelnökön kívül mindegyiknek legalább egy unokája volt a mellékszereplője. Egyedül Vitályos Eszternek sikerült befurakodnia Orbán és az unokái közé a magyar vitorláscsapat világbajnoki címének ünneplésével:

  1. Orbán Viktor karácsonyi posztja unokái gyűrűjében, legkisebb unokája első karácsonyáról – 77 ezer interakció
  2. Vitályos Eszter videója a világbajnok magyar vitorláscsapatról – 46 ezer interakció
  3. Orbán Viktor lányunokájával meggyújtja a második adventi gyertyát – 43 ezer interakció
  4. Orbán Viktor fiúunokájával meggyújtja az első adventi gyertyát – 42 ezer interakció
  5. Orbán Viktor legidősebb unokájával meggyújtja a negyedik adventi gyertyát – 37,5 ezer interakció

Az egyes interakciótípusokra lebontva a listát, a kommenteket, a szeretetet és a nevetést ugyan uralni tudta a karácsony, meglepetést és dühöt viszont már az ellenzék posztjai váltottak ki:

  • A legtöbb megosztás: Szentkirályi Alexandra: „♻️ Január elsejétől életbe lép az új visszaváltási rendszer. 👇🏻 A rendszer és a REpont működése is, valamint minden egyéb részlet kiderül a videóból.”
  • A legtöbb komment: Orbán Viktor: „Zsigmond első karácsonya. Áldott karácsonyt mindenkinek!”
  • A legtöbb mérges emoji: Keresztes László Lóránt: „MEGSZAVAZTÁK❗️ LÁZÁR János javaslata alapján INGYENESEN adhatják magánkézbe az adófizetők pénzéből felújított állami KASTÉLYOKAT és kastélyparkokat! Bármelyiket!”
  • A legtöbb meglepett emoji: Szabó Tímea: „A KORMÁNY BE AKARJA TILTANI AZ ISKOLAI MOBILTELEFON-HASZNÁLATOT (HOGY NE LEGYEN SOK MELEG FIATAL) Csák János az imént a World Press Photo kiállítás fiatalkorúak számára való betiltásának és a kiskorúak számára az interneten hozzáférhető melegpornónak az összefüggésével és a »meleggé válással« kapcsolatos kérdésemre azt válaszolta, a kormány dolgozik egy olyan javaslaton, amely megtiltaná a diákoknak, hogy a tantermekbe mobiltelefont vigyenek. Akkor szerencsére a jövőben az iskolai internetezés közben senki sem válik majd meleggé. Ez jó hír.”
  • A legtöbb szomorú emoji: Novák Katalin: „Részvétem és együttérzésem a székelyudvarhelyi tragédiában elhunyt fiatal családjának, a sebesülteknek pedig mihamarabbi gyógyulást kívánok!”
  • A legtöbb szívecske: Orbán Viktor: „Zsigmond első karácsonya. Áldott karácsonyt mindenkinek!”
  • A legtöbb nevető emoji: Orbán Viktor: „Éjjel érkezem”

A virális posztok listája is csak ráerősít minden eddigi információra: a december tényleg a karácsonyról szól, amit legfeljebb világraszóló magyar sportsiker tud befolyásolni:

  1. Vitályos Eszter vitorlásos videója – 157,7-es szorzó
  2. Baranyi Krisztina karácsonyi videója – 50,2-szeres szorzó
  3. Z. Kárpát Dániel karácsony alkalmából posztolt családi portréja – 23,6-szoros szorzó
  4. Déri Tibor posztja az ünnepi fényekkel kivilágított Megyeri hídról – 22,5-szörös szorzó
  5. Szijjártó Péter karácsonyi posztja egy, a ránézésre valahol a parlamentben elhelyezett jászolról – 20,5-szörös szorzó

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

A legtöbb megosztás

Hadházy Ákos még mindig nem heverte ki, hogy minden jel szerint a Meta algoritmusa tényleg letekerhette az elérését. De az októberhez és az azt megelőző időszakhoz képest megfeleződött megosztásszámával is még toronymagasan nyerte a decemberi versenyt. A hónapban amúgy meglepően sok az új arc a megosztástoplistán, Gyurcsány Ferenc például a negyedik helyen robbant be, de Z. Kárpát Dániel teljesítménye mellett se lehet szó nélkül elmenni, akinél jobb megosztásaránya még a kategória örökös bajnokának, Hadházynak se volt.

Megosztások%
1.Hadházy Ákos42 06321,8%
2.Mesterházy Attila25 64515,3%
3.Szakács László25 17917,3%
4.Gyurcsány Ferenc15 10015,3%
5.Orbán Viktor14 7852,7%▲▲
6.Z. Kárpát Dániel12 22126,4%
7.Szentkirályi Alexandra11 78510,6%
8.Jakab Péter11 6569,9%▼▼
9.Karácsony Gergely8 8816,7%
10.Dúró Dóra8 1816,4%

(A százalékos érték azt mutatja, hogy az adott politikus posztjain az interakciók mekkora hányadát teszik ki a megosztások. Ez nagyjából analóg azzal, hogy az illető követői mennyire hatékonyan terjesztik a mondanivalóját. Az átlag itt 7 százalék körül mozog, és 10 százalék fölött már elég jónak számít az arány.)

Instagram

Orbán Viktor az Instagramon is legyőzhetetlennek bizonyult, bámulatos arányszámokkal: harmadannyi poszttal több mint kétszer annyi interakciója volt, mint az ezüstérmes Szijjártó Péternek. A magyar politika Insta-királya viszont vitathatatlanul Nagy István agrárminiszter, amit a magam részéről teljes mértékben megértek. Hát nézzék már ezt a posztot, könyörgök!

InterakciókPosztok száma
1.Orbán Viktor255 44630
2.Szijjártó Péter113 84794
3.Novák Katalin94 09563
4.Karácsony Gergely52 70633
5.Nagy István33 490114
6.Hadházy Ákos31 52357
7.Varga Judit12 02417
8.Szentkirályi Alexandra11 47418
9.Márki-Zay Péter10 57431▼▼
10.Dúró Dóra967242

Időközben a mocsárban

A cikk első mondatában említett ukrajnai háború végül csak ezen, a legutolsó listánkon kerül elő: decemberben a propaganda- és álhírterjesztésre szakosodott oldalak versenyében az előkelő második helyre futott be a vegytiszta orosz propagandát terjesztő álhíroldal, az Orosz Hírek. Mindenképpen megsüvegelendő a megafonos Deák Dániel teljesítménye, aki tizedannyi poszttal ért el nagyobb hatást, mint a bronzérmes Nyugati Fény, a lista egyetlen ellenzéki szereplője.

InterakciókPosztok száma
1.Deák Dániel232 991131
2.Orosz Hírek217 740418▲▲
3.Nyugati Fény199 3081347
4.Gond-olkodó179 535643▼▼
5.Bohár Dániel148 53281
6.Vadhajtások126 3781091▲▲
7.Alapjogokért Központ99 07967
8.Trombitás Kristóf98 181356▼▼
9.Elemi.hu90 227707
10.Patrióta Európa Mozgalom67 0421221

A Lájkbajnokság-sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.

Helyesbítés: Cikkünk eredeti verziójában Szakács Lászlóról azt állítottuk, hogy DK-s, pedig időközben már kilépett a pártból, és csatlakozott Mesterházy Attila új mozgalmához.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!