Orbán a kávé mellett még a mosdóba is beugrott, amikor az uniós csúcson elhagyta a termet a szavazás előtt

2023. december 17. – 09:50

Orbán a kávé mellett még a mosdóba is beugrott, amikor az uniós csúcson elhagyta a termet a szavazás előtt
Orbán Viktor Brüsszelben 2023. december 14-én – Fotó: Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb részletek derültek ki arról, hogy mi történt pontosan, amikor Orbán Viktor a csütörtök esti uniós csúcson kiment a teremből, miközben a vezetők egyhangúlag elfogadták, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. Eddig azt lehetett tudni, hogy Olaf Scholz német kancellár javasolta a magyar miniszterelnöknek, hogy menjen ki kávézni a vétózás helyett.

A Guardian most diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy mindenki nevetett, amikor Orbán visszatért a terembe a szavazás után.

Miután valaki megkérdezte tőle, hogy milyen volt a kávé, a magyar kormányfő állítólag nem volt túl boldog, és azt válaszolta: „kihasználtam az alkalmat, hogy elmenjek vécére”.

Hogy valóban így történt-e, megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, de cikkünk megjelenéséig még nem reagált.

Olaf Scholz az uniós csúcs utáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: EU-barát szellemben tett javaslatot magyar kollégájának, hogy a távollétében hozhassanak döntést. Úgy érezte, megfelelő volt a pillanat egy ilyen lépéshez, és nem hívná ezt trükknek: meg lehet tenni, ha egymásnak akarnak segíteni, és nem értenek teljesen egyet. A német kancellár azt mondta Orbánnak, hogy nyugodtan gondolja át, és a magyar miniszterelnök végül megfogadta a tanácsot.

„Biztos vagyok benne, hogy akit emberi, politikusi méltóságában ennyire megaláznak, aki nemzetének sorskérdésében ilyen drámai vereséget szenved, az gyorsan lemond és eltűnik a nyilvánosság elől. Mert ég az arca az elviselhetetlen szégyentől” – reagált Orbán kivonulására vasárnapi Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke felidézte, hogy Orbán az uniós csúcs előtt még azt mondta, „a magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást”, és nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. Ebből Gyurcsány szerint Brüsszelben annyi maradt, hogy „ne felejtsük el felhúzni a slicc cipzárját, mielőtt kilépünk a mosdóból!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!