Orbán: A magyar genetikailag nem érzi a nyomást, nem fogjuk támogatni Ukrajna EU-csatlakozását

2023. december 14. – 12:20

Másolás

Vágólapra másolva

„Magyarország nem enged semmiféle nyomásnak, a bővítéssel kapcsolatban nagyon határozott álláspontja van, azt fogja képviselni”

– mondta Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben. Orbán kétnapos EU-csúcsra érkezett Belgiumba, megérkezésekor pedig egyből arról beszélt, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. „Bármi is az ajánlat”, a „magyar álláspont világos” – tette hozzá.

Orbán azt is elmondta, hogy a bővítésnek vannak feltételei, ezek viszont szerinte Ukrajna részéről nem teljesülnek. Szerinte így a csatlakozásra „később kell visszatérni”, mert az EU által megszabott hét feltételből Ukrajna csak négyet teljesített: „Nincs okunk még tárgyalni sem Ukrajna csatlakozásáról” – mondta.

„A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, ezért ez bennünket nem befolyásol”

– fogalmazott Orbán Viktor. Orbán a Facebookra is töltött fel videót, ahol harcos politikai kommunikációját folytatva úgy fogalmazott, „át akarják rajtunk nyomni” Ukrajna csatlakozását. Orbán szerint Ukrajna csatlakozása „tönkretenné az európai gazdákat, tönkretenné az EU költségvetését, korrupciót és állandó háborús veszélyt honosítana meg Európában.”

A miniszterelnök brüsszeli beszédében arról is beszélt, hogy Ukrajna rövid távú támogatása már az EU-s költségvetés része. Ha viszont hosszabb távú támogatásra van szükség, azt Orbán szerint az EU-s költségvetésen kívül kell intézni: ezt Magyarország támogatná is.

Orbán a csúcstalálkozó főszereplőjévé tette magát azzal, hogy hevesen ellenezte Ukrajna csatlakozását. A döntések ki vannak szolgáltatva a magyar vétónak, ugyanis az Ukrajnát segítő EU-s, 50 milliárd eurós támogatás megszavazásához, illetve az Ukrajna csatlakozásához szükséges tárgyalások elkezdéséhez is egyhangú döntésre van szükség.

Az EU-csúcs előttről a Miniszterelnöki Sajtóiroda képet is közölt, amin Orbán Viktor egyeztet Brüsszelben Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a kormány plakátjairól is ismert Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA

A csúcson Ukrajna a fő téma, ugyanakkor fókuszálnak a többi tagjelölt országgal, például Moldovával, Grúziával és Bosznia-Hercegovinával való kapcsolatokra is. Szó lesz az Izrael és Hamász közötti háborúról, a finn–orosz határ helyzetéről, a migrációról, a biztonságról és a védelemről is.

A csütörtöki EU-csúcsról ebben a cikkünkben írtunk hosszan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!