Török Gábor: Szerintem Mészáros a jacht megvásárlásáráról nem egyeztetett Orbánnal, aki annak nyilván nem örült

2023. november 2. – 18:01

Török Gábor: Szerintem Mészáros a jacht megvásárlásáráról nem egyeztetett Orbánnal, aki annak nyilván nem örült
Török Gábor a Partizán felvételén – Forrás: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Mészáros Lőrinccel először valamikor 2002 után egy focimeccsen találkozott Török Gábor – mondta a politikai elemző a Partizánon vele megjelent életútinterjúban. Szerinte az akkor még gázszerelőként dolgozó Mészáros csupa szív, nyitott, kedves, barátságos embernek tűnt, aki őszintén lelkesedett a fociért és a felcsúti csapatért. Annyira, hogy Török akkoriban vele szeretett a legjobban fociról beszélgetni.

Szerinte akkor még nem merült fel, hogy a meccsekre melegítőnadrágban járó Mészárosból valaha nagy ember lesz, és Török kifejezetten értékelte, hogy volt miniszterelnökként Orbán elhozta a gázszerelő barátját a VIP-páholyba. Az ekkori élményei alapján gondolja, hogy Orbán és Mészáros között valódi, szeretetteljes szívbarátság van, nem pedig rideg érdekkapcsolat.

A politikai elemző a partizános interjúban az elmúlt harminc év egy sor eseményéről beszélt, és arról is, ő hogyan értelmezi a mai magyar politikai berendezkedést.

  • Török szerint még ma is a Harmadik Magyar Köztársaságban élünk, mert bár a hatalom egy kör kezében van, ugyanazok a politikai játszmák folytatódnak, mint korábban.
  • Magyarországon még ma is demokrácia van, mert a Fidesz rossz döntések sorozata következtében el tudná veszíteni a választásokat. Diktatúra pedig szerinte akkor lenne, ha a kormányzó párt nem tudná választáson elbukni a hatalmat.
  • A demokráciának szerinte három feltétele van: a szabad választás, a szabad részvétel és a szabad nyilvánosság. Ebből az első kettő szerinte szinte maradéktalanul teljesül, és a harmadik is részben.
  • Ez utóbbiról elmondta, hogy ugyan a Fidesz leuralta a nyilvánosság elég nagy részét, de ma is van független országos tévécsatorna és online hírportál.
  • Ráadásul bizonyos szempontból jobb a helyzet, mint 1998 előtt, amikor a jobboldali szavazók nagyon nehezen érték csak el a jobboldali hangokat.
  • Ezzel együtt szerinte 2010 után nagyot romlott a demokrácia minősége, amit a nyilvánosság romlása mellett az is alátámaszt, hogy az Állami Számvevőszék aktívan beleavatkozott a politikai folyamatokba.

Török Gábor szerint a ma Magyarországot uraló körnek nem nagyon vannak társadalmi ideái, a döntésekben szinte kizárólag az számít, hogy mivel tudják a lehető leghatékonyabban megszerezni és megtartani a hatalmat. A közpolitika így ma csak minimálisan létezik, ehelyett mindent a hatalmi politizálás alá rendeltek. Gulyás Márton kérdésére, miszerint akkor Carl Schmittet kell-e olvasni a rendszer megértéséhez, Török igenlő választ adott, hozzátéve, hogy Schmitt mellett még G. Fodor Gábort és Lánczi Andrást érdemes.

A politikai elemző elmondta: ő 2010 után kapott bepillantást a politikai rendszer működésébe, és akkor az látszott, hogy „két pók szőtte a hálót”, sokszor egymással párhuzamosan. Szerinte akkoriban Orbán és Simicska ketten vezették a rendszert, a kettejük közötti hierarchia pedig nem mindig volt egyértelmű.

A magyarországi gazdasági szereplőkről azt mondta: nem fekete-fehér, hogy ki oligarcha, és ki nem. Ennek megfelelően nem lehet kijelenteni, hogy az oligarchának tartott milliárdosoknak nincs önállósága.

Szerinte például Mészáros Lőrincnek is van autonómiája, önrendelkezése, mert neki is vannak érdekei, véleménye, világlátása, ezt pedig másoknak figyelembe kell venni. Az ominózus jachtozásról például így nyilatkozott:

„Partizán: El tudod képzelni, hogy egy ilyen jacht megvásárlása Orbán Viktor jóváhagyása nélkül meg tud történni?
Török Gábor: Simán el tudom képzelni. Abszolút el tudom képzelni. Sok ilyen történetet ismerek.
Partizán: De ha ez igaz lenne, az olyan válságtünete lenne a NER-nek, hogy….:
Török Gábor: Nem. Ez a dolgok normális működése. Egyszerűen nem lehet mindent kontrollálni. Ez a teljes félreértése szerintem a Fidesz világának, ami többé-kevésbé persze monolit, de emberek állnak fontos pozícióban, akik maguk hoznak döntéseket. Persze ha nagyon rosszak a döntések, akkor annak megvan a következménye. Én azt gondolom, hogy ez se volt egy jól sikerült döntés. Ennek a jachtnak a megvásárlása. Nyilván nem örült ennek a miniszterelnök, amikor ez nyilvánosságra került, különben nem hangzottak volna el azok a mondatok sem Gulyás Gergelytől és más szereplőktől. De ez nem vele egyeztetett döntés volt szerintem. Nyilván lehet, hogy tudott róla, nem tudom, de én ismerek több olyan ügyet, amiben ezek a szereplők maguk hoztak döntéseket.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!