A kohézióért és reformokért felelős uniós biztos szerint „konstruktív a beszélgetés” az uniós kifizetésekről

2023. szeptember 20. – 05:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Konstruktívak a tárgyalások Navracsics Tiborral az Európai Unió által visszatartott magyar kifizetésekkel kapcsolatban, mondta a Telexnek Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztos. A politikus Észtországban járt az Európai Unió Méltányos Átállást Támogató Alapját (Just Transition Fund, JTF) felhasználó Ida-Viru megyéjében, Narva városában.

„Természetesen nem mondhatom el, mi hangzott el az egyeztetésen, de azt igen, hogy ez nem az első ilyen találkozó volt. Gyakran szervezünk ilyesmit, és remélem, hogy a helyzet hamarosan megoldódik, és a magyar emberek részesülnek a forrásokból” – mondta, azokra a találkozókra utalva, amelyeket Navracsics Tiborral és Bóka Jánossal folytatott. „A kapcsolat sokkal rendszeresebb Navracsics úrral, de tudom, hogy most egy másik miniszter is vele tartott. Nagyon részletes az agenda, de konstruktív a beszélgetés. Persze nem csak az én portfóliómmal kapcsolatban, hiszen az az alapfeltételek bertartásától függ, a Bizottság más tagjaival is folyamatos az egyeztetés.”

Ferreira azt mondta, hogy az új partnerségi megállapodás értelmében történt előfinanszírozás, „A szükséges feltételek teljesítéséhez a technikai támogatást is megkapták. A normál eljárásrend megkívánja, hogy az alapjogi chartában feltüntetett alapfeltételek a 2021-2027-es időszakra teljesüljenek, ez az egyeztetések gerince. Nézzük meg, hogy sikerül-e gyorsan megszabnunk a feltételeit annak, hogy újra normális kapcsolatunk legyen Magyarországgal, hiszen Magyarország egy nagyon fontos része az Európai Uniónak, és nagyon szeretnénk, ha a lakói tudnák használni a forrásokat. De persze ennek vannak előfeltételei.”

Ahogy arról korábban írtunk, az EU egy összetett feltételrendszerrel blokkolta a 2021-től újonnan elérhető támogatások zömét. A 2021-2027-es költségvetés felzárkóztatási támogatásaiból a legnagyobb összeget elvben az igazságügyi reformmal szabadíthatja fel, amelyet a kormány törvénybe iktatott és júliusban készre is jelentett, az első kifizetési kérelmet is hozzácsapva. Előbbi értékelésére 90, utóbbira 60 napja van az Európai Bizottságnak.

Az igazságügyi feljogosító feltétel értékelésével kapcsolatban a biztos azt mondta, hogy a részleteket jelenleg a magyar kormány vitatja jelenleg a releváns bizottsági tagokkal, így erről új információt nem sikerült megtudnunk.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) alkalmazást használtuk.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!