Navracsics Tibor szerint nem fog szétesni az EU, legfeljebb átalakul

2023. szeptember 12. – 23:59

Másolás

Vágólapra másolva

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerint nem fenyeget az a veszély, hogy széthulljon az Európai Unió. „Lehet, hogy átalakul, mint ahogy a mai Európai Unió nem azonos a hatok Európai Gazdasági Közösségével. De meg fog maradni az Európai Unió szerintem” – nyilatkozta az EU-s források megszerzéséért is felelős miniszter az ATV-nek.

Navracsics ezzel arra reagált, hogy Orbán Viktor Kötcsén zárt körben arról beszélt, hogy szerinte két út áll az EU előtt: „vagy egyben marad, vagy szétesik és darabjaira hullik”. A miniszterelnök véleményét Fricz Tamás politológus tolmácsolta a Hír TV Vezércikk című műsorában hétfőn.

„Ez egy nagyon fontos gondolat, hogy vannak erre is forgatókönyvei, hogy valamilyen módon az Európai Unió nem tud egyben maradni azért, mert az egyik kérdésben bizonyos országok mondanak nemet, a másik kérdésben másfajta országok mondanak nemet. Tehát állandóan ütközés van” – mondta a politológus Orbán beszédét elemezve.

Navracsics egy keddi rendezvényen az ATV-nek azt mondta, ő optimistább az Európai Unió túlélési esélyeit illetően. „Úgy gondolom, hogy egyben fog maradni az Európai Unió. Az elmúlt hetven évben nagyon sok olyan közös eljárás és olyan közös megoldás alakult ki, amelyik a tagállamok számára hasznos és jó, és bebizonyosodott, hogy jó” – tette hozzá. A miniszter szerint vannak közös értékei az Európai Uniónak, és úgy látja, az értékek értelmezésével kapcsolatban vannak viták egyes tagországok között.

„De ellentétben a sok szemlélővel, én úgy gondolom, hogy ezek produktív viták, mégha sokszor konfliktusosak is. Mert ezek a viták, amelyek a kulturális különbségeket érthetővé teszik az Európai Unión belül, ha van fülünk, hogy meghallgassuk a másik érveit”

– mondta Navracsics.

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Orbán Viktor a szeptember 9-ei hétvégén megtartott kötcsei pikniken beszélt arról, hogy meddig akar kormányozni, és azt is mondta, hogy ha „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve” – fogalmazott. Orbán szerint a jelenlegi nehéz világgazdasági és világpolitikai helyzet rengeteg lehetőséget kínál, neki pedig az a célja, hogy Magyarország olyan erős legyen, mint a kiegyezés idején volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől