Bezárt vasútvonalak: légkondi lesz a vonatpótló buszokon, de a jegyet előre meg kell venni

2023. július 28. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 1-jétől tíz magyarországi vonalon megszűnik a vasúti közlekedés, és vonatpótló buszokkal szállítják az utasokat. A MÁV pénteki közleménye szerint az érintett vonalakon

„a korszerű, légkondicionált autóbuszokkal kiszámíthatóbbá és a korábbinál kényelmesebbé válik az utazás”.

Azt írják, a Volánbusz a tíz vonal kiszolgálásához a Credobus Econell 12 típusú, Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott szóló autóbuszait állítja be. „Ezek a legújabb beszerzésű autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozóval rendelkeznek.”

A buszokon a vasúti díjszabás és kedvezményrendszer lesz érvényben, és vármegye-, valamint országbérletekkel is igénybe vehetők. A közleményben arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a menetjegyeket nem lehet megvenni a buszokon, a járatokra csak előzetesen megvásárolt vasúti jeggyel vagy bérlettel lehet felszállni. Fontos különbség a vonatokhoz képest, hogy a buszokon nem szállíthatók kerékpárok.

De hogy mi az igazi különbség? A MÁV ezt egy szemléletes fotón mutatta meg:

Fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság
Fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A közlekedési társaságok szerint az utazás előtt feltétlenül érdemes tájékozódni a járatok indulási idejéről és helyéről. Legtöbb esetben csak néhány perccel tér el a menetidő, de

a komlói és a tiszaújvárosi vonal esetében 15-25 perccel hosszabb, míg az ipolytarnóci vonalon 10 perccel, az Abaújszántó-Hidasnémeti és Lakitelek-Kunszentmárton vonalszakaszon 5-5 perccel rövidebb utazási idővel kell számolni.

„A vonatok autóbuszos pótlása megbízhatóságot és minőségjavulást is jelent az érintett vonalakon” – fogalmaztak a MÁV közleményében. Azt is írják, hogy a vonatokat helyettesítő autóbuszok lehetőség szerint érintik a vasútállomásokat, vagy közeli Volánbusz megállóhelyeken állnak meg. A buszmegállók – néhány kivétellel – a vasúti megállóhelyekhez viszonyítva a lakott területekhez közelebb vagy a falvak központjában helyezkednek el. Egy-egy településen több helyen is megállnak a buszok a vonatokhoz képest, így a MÁV szerint az eddiginél kevesebbet kell gyalogolni a megállóig, és ezáltal „sokak számára kedvezőbbé válik a közösségi közlekedés elérése”.

A MÁV múlt pénteken jelentette be, hogy augusztustól tíz magyarországi vasútvonalon megszűnik a közlekedés. Vitézy Dávid volt államtitkár szerint a döntés rossz, és egy sor érvet hozott fel amellett, hogy miért nem lenne szabad ezt meglépni. A MÁV a bezárást elsősorban azzal indokolta, hogy jármű- és személyzethiány van.

A vasútvonalak bezárása ellen mások mellett Balassagyarmat és Nagyatád polgármestere is tiltakozott, a Magyar Közlekedési Klub és több más szervezet nyílt levelet írt Orbán Viktornak, a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint pedig a terv európai uniós jogszabályba ütközik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb színvonalat biztosít, azt pedig luxusnak tartja, hogy egyidejűleg úgy nyújtson az állam busz- és vonatszolgáltatást, hogy valójában nincs rá igény.

A MÁV problémáiról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban, a Karcag és a Tisza-tó között közlekedő öreg Bzmot motorvonaton pedig tettünk egy kört, és megnéztük, mit szólnak az intézkedéshez a térségbeliek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!