Gulyás Gergely szerint a szabadon engedett embercsempészek nagy része elhagyta az országot

2023. május 25. – 15:10

frissítve

Gulyás Gergely szerint a szabadon engedett embercsempészek nagy része elhagyta az országot
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a háború 2024-ben is tartani fog, és ennek hatásai érinteni fogják Magyarországot. Megerősítik a honvédelmi alapot, folytatódik az inflációkövető nyugdíjemelés, marad a 13. havi nyugdíj, és a 25 év alattiak szja-mentessége. Jövőre éves szinten 6 százalékos inflációval számolnak. Varga szerint Szlovákiában azért is alacsonyabb az infláció, mert ott euró van.

  • A 2024-es költségvetésben több forrás jut majd honvédelemre, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is. A nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány (tehát inflációkövető lesz) – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.
  • Megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de arra látnak lehetőséget, hogy a jelenlegi szinthez képest csökkenjenek.
  • Az a kormány célja, hogy 2024-ben 3 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány, ami most még ennél jóval magasabb. A gazdasági növekedés mértéke pedig a várakozások szerint 4 százalék körül lesz.
  • Nincs B terv, a kormány azzal számol, hogy a kormány megkapja az uniós forrásokat, nem terveznek megszorításokat, magát a szót sem ismerik, mondta Varga Mihály.
  • Nem tudja kikényszeríteni Brüsszel Gulyás Gergely szerint, hogy a rezsicsökkentést töröljék el. Egyes feltételezések szerint Magyarországtól elvehetik az EU soros elnöki tisztségét, de a miniszter szerint nincs jogi lehetőség erre.
  • Varga Mihály szerint az elhibázott brüsszeli szankciók, a háborús helyzet, illetve az energia- és élelmiszerárak miatt magasabb nálunk az infláció, mint Európában bárhol.
  • A pénzügyminiszter szerint a kormány és az elemzők is úgy számolnak, hogy idén jelentősen csökkenni fog a jegybanki alapkamat, és ennek következményeként csökkenni fognak a hitelek kamatai is, ami jótékony hatással lehet a gazdasági növekedésre.

Nem maradt idő további kérdésekre.

Minek köszönhető, hogy áprilisban 24 százalék volt az infláció Magyarországon, míg az EU-s átlag 8,1 százalék volt, és a környező országokban is jelentősen alacsonyabb volt az áremelkedés mértéke? – kérdezte a Telex újságírója. Varga Mihály azt mondta, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók és a háborús helyzet miatt mindenhol emelkedtek árak Európában, de az energia- és az élelmiszerárak növekedése is közrejátszott ebben.

A maginfláció más EU-s országokban is emelkedett, ami azt mutatja, hogy az inflációs helyzet nehezen kezelhető. Szlovákiában azért alacsonyabb az infláció, mert Szlovákia az euróövezet tagja, és a gazdaság szerkezet is más, nálunk például jelentősebb a mezőgazdaság. Varga szerint miniszterként abban van felelőssége, hogy csökkenjen az infláció.

Áprilisban az államháztartási hiány több mint 2700 milliárd forint volt, ez az éves hiánycél majdnem négyötöde, tartható lesz így az egész évre tervezett hiány? – kérdezte a Telex. Varga szerint az év első hónapjaiban arányaiban mindig magasabb a hiány, bíznak benne, hogy tartható lesz a cél.

Az EU szerint Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket. Milyen intézkedéseket terveznek? Lesz beruházási stop vagy létszámstop a közhivatalokban? – kérdeztük. Egyelőre nem terveznek ilyesmit, de majd meglátják, ha a helyzet megköveteli, lépni fognak, mondta a miniszter.

Gulyás szerint eleget tett a kormány azoknak az EU-s követelményeknek, amik a költségvetésre vonatkoznak, ezért azoknak a pénzeknek jönniük kell.

A felfüggesztett uniós források egy részét a kormány a költségvetésből fedezné, mekkora összegről van szó? – kérdezte a TV2. Néhány milliárd forintról van szó, mondta Varga. Akkor is volt ilyesmire példa, mikor korábban csúsztak az uniós támogatások.

Természetesen lesz elkülönített összeg az ukrán menekültek segélyezésére a jövő évi költségvetésben, tette hozzá egy másik kérdésre.

Gulyás Gergely nem tudott konkrét összeget mondani, hogy eddig mennyibe került a háború elől menekülők támogatása.

Sok olyan bolt bezárt, ami gyógyászati segédeszközt árul, tervezik-e a receptre adható segédeszközök támogatását – érkezett az Rtl kérdése. Gulyás szerint terveznek ilyesmit, de pontos információt nem tudnak adni egyelőre.

Az Rtl kérdezte Gulyást arról is, hogy mi történik akkor, ha a kormány ösztönzésére a börtönökből szabadon engedett mintegy hatszáz embercsempész nem hagyja el az országot. Ha valaki három napon belül nem hagyja el az országot, akkor újra börtönbe kerül – mondta Gulyás. „Szerintem” a nagy részük elmegy – fogalmazott a miniszter. Reméli, hogy a hazájuk felé mennek, de az is lehet, hogy Nyugat felé.

A Mandiner kérdésére Varga Mihály elmondta, hogy a megfelelő időben adnak tájékoztatást az extraprofitadó kivezetéséről. Ez a kormány az adócsökkentés kormánya, mondta arra, hogy csökken-e az extraprofitadó mértéke. Várható a kampányfinanszírozási törvények módosítása, lehet, hogy már a tavaszi ülésszakban beadják az erre vonatkozó javaslatot, mondta egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A pénzügyminiszter szerint a kormány és az elemzők is úgy számolnak, hogy idén jelentősen csökkenni fog a jegybanki alapkamat, és ennek következményeként csökkenni fognak a hitelek kamatai is, ami jótékony hatással lehet a gazdasági növekedésre. Ez a jövő évi kamatkiadásokat még csak mérsékleten érinti, jelentős enyhülés a csökkenő kamatok miatt a költségvetés kamatkiadásaiban majd csak később várható.

Az oktatásra és az egészségügyre is több pénzt költ majd a kormány jövőre, de pontos számokat még nem tudnak mondani, jövő keddre lesznek pontos összegek ebben az ügyben.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mennyire reális az idei évre becsült 1,5 százalékos gazdasági növekedés? – kérdezte az Index Varga Mihálytól. A recesszió elkerülése a kormány legfontosabb célja, de sok függ az energiaáraktól, az infláció mértékétől és a kamatkörnyezettől, de a magyar gazdaság fundamentumai erősek, ezért optimisták, hogy teljesül a várt növekedés, mondta a miniszter. Ha ketten is nekifeszülünk, akkor év végére jelentősen csökkenhet az infláció, mondta az MNB-vel való együttműködésről.

2024-től kezdik meg az extraprofitadó kivezetését a legfontosabb gazdasági szektorokban.

Azt is elmondta Varga, hogy 385 forintos euró árfolyammal számoltak a jövő évre.

A költségvetés tervezésekor azzal számolt a kormány, hogy meg fognak érkezni az EU-s pénzek.

Az Erasmus és Horizont programok elérhetetlenné válnak-e a magyar diákok számára, vagy ebben az ügyben sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal – érkezett a kérdés. Varga arra számít, hogy meg fognak jönni az uniós pénzek, de ha nem jönnek meg, akkor a kormány kifizeti azt a pár milliárd forintot, ami kiesne az EU-s források hiányával.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Nem tudja kikényszeríteni Brüsszel Gulyás szerint, hogy a rezsicsökkentést töröljék el, ezt a kormány nem teszi meg. Az Origo arról érdeklődött, mit szól ahhoz a miniszter, hogy egyes feltételezések szerint Magyarországtól elvehetik az EU soros elnöki tisztségét. Gulyás szerint nincs jogi lehetőség arra, hogy ezt megtegyék. A miniszter azt mondta:

„Hiába uniós szerv az Európai Parlament pontosan annyi köze van ahhoz, hogy a szerződés szerint egyébként hogyan alakul az elnökség ügye, mint az azeri parlamentnek.”

Technikai fennakadás miatt egy ideig nem frissült a közvetítés, a fennakadásért elnézést kérünk.

Nincs B terv, a kormány azzal számol, hogy a kormány megkapja az uniós forrásokat, nem terveznek megszorításokat, magát a szót sem ismerik, mondta Varga Mihály az ATV kérdésére.

Varga Mihály után Gyulyás Gergely beszélt a kormányinfón. Az Európai Bizottság ajánlásaira reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amiről azt mondta, hogy a magyar kormánynak fontos a költségvetési hiány csökkentése. A kormány eddig minden választási évben képes volt erre, még nehéz válságos időkben is. Elutasítják az EB javaslatát arra nézve, hogyan kéne ezt elérni. Gulyás szerint ez azt jelenti, hogy marad a rezsicsökkentés. A kormány nem fogja 2023 végéig megszüntetni a rezsicsökkentést, más eszközökkel csökkenti majd a hiányt.

A kondicionalitási eljárás még idén lezárulhat, de ez a visszatartott uniós pénzek kicsi részét érinti, mondta Gulyás.

Az a kormány célja, hogy 2024-ben 3 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány, ez most még ennél jóval magasabb. A gazdasági növekedés mértéke pedig a várakozások szerint 4 százalék körül lesz.

Az államadósság 66,7 százalékra csökken majd a tervek szerint a jövő év végére. A személyijövedelem-adó mértéke marad 15 százalék, és a nagycsaládosok adókedvezményei is megmaradnak.

Megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de arra látnak lehetőséget, hogy a jelenlegi szinthez képest csökkenjenek. Konkrétumokat egyelőre nem mondott ezzel kapcsolatban.

A honvédelmi alap kiadása jövőre 1300 milliárd forint lesz, ami meghaladja a magyar GDP 2 százalékát. Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a honvédelmi kiadások növelésére.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A költségvetés tervezési munkálataival kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy háborús időket élünk, az elhúzódó háború és a kormány szerint elhibázott szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a tervezetet. Így is a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekedtek.

A 2024-es büdzsében több forrás jut honvédelemre, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is. A nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány (tehát inflációkövető lesz).

A csütörtöki kormányinfón rendhagyó módon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Varga Mihály pénzügyminiszter is ott lesz. A Miniszterelnökség meghívójából nem derült ki, hogy ennek mi az oka, esetleg bejelent-e valamilyen kormányzati intézkedést Varga.

Varga Mihály múlt héten Matolcsy György jegybankelnökkel tárgyalt a költségvetésről. Ezen többek között az hangzott el, hogy a kormány jövőre 3 százalék alá csökkentené a költségvetési hiányt, és 67 százalék alá az államadósság GDP-hez viszonyított arányát. A kormány jövőre 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel számol.

A belügyminiszter a múlt pénteki diáktüntetés kezdete előtt nem sokkal hívta össze a státusztörvényről szóló szerdai egyeztetést. A pártok a pedaógugos-szakszervezetek és a diákszervezetek képviselőit is elvitték magukkal a tárgyalásra, de ők nem szólalhattak fel. A pártok értékelése szerint „politikai bábszínház” volt az egyeztetés.

A Telex birtokába jutott hangfelvétel szerint Pintér Sándor arról beszélt a körülbelül másfél órás egyeztetésen, hogy ő küzd a pedagógusok béréért, majd egy Popper Péter-idézettel elmondta, hogy szerint milyen a jó tanár.

A magyarországi infláció még mindig kiemelkedően magas európai összevetésben: áprilisban 8,1 százalék volt az EU-s átlag, de még a régióban is 10 százalék körül alakult az inflációs adat, míg nálunk 24,5 százalékkal nőttek az árak.

Az EP szerint tavaly óta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon, A példák között említik a tanárok jogállásának, szociális és munkajogainak korlátozását, de az erről szóló határozatban elítélik a kormány EU-ellenes kampányat is.

A héten hallgatta meg a bíróság a korrupcióval vádolt Völner Pált, aki arról beszélt a tárgyaláson, hogy Varga Judit szoros figyelem alatt tartotta a végrehajtói ügyeket. A fideszes exállamtitkár az igazsásgügyi miniszternek küldött sms-eit is felolvasta, és azt is elmondta, hogy Varga egyszer vele és Schadl Györggyel is találkozott.

A Telex a kezdetektől követi az úgynevezett Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Az Európia Bizottság a napokban nyilvánosságra hozta országspecikfikus ajánlásait, amelyből az derült ki, hogy a magyar gazdaság teljesítményevel kapcsolatban nem túl optimista az unió. A problémák között a költségvetési hiányt említették, de a javaslatok között szerepelt az ársapkák megszüntetése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!