Küzdök a tanárok béréért, mondta Pintér Sándor az oktatási egyeztetésen készült hangfelvétel szerint

2023. május 24. – 18:11

Küzdök a tanárok béréért, mondta Pintér Sándor az oktatási egyeztetésen készült hangfelvétel szerint
Pintér Sándor a miniszterjelölti meghallgatásán – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért” – mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, ami a miniszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült. A találkozót a belügyminiszter hívta össze fél órával a múlt hét pénteki diáktüntetés előtt, hogy a státusztörvényről beszéljenek.

A közel másfél órás egyeztetés hangfelvételén az hallható, ahogy a belügyminiszter a megbeszélés legelején leszögezte, hogy egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka, hogy száz százalékig egyetért azzal a követeléssel, miszerint a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni.

A belügyminisztertől megkérdezték, hogy a 2024-es költségvetésben szerepel-e a pedagógusok bérének rendezése. Pintér Sándor erre azt mondta: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik. Az biztos, hogy azoknak, akik a legkevesebbet keresik, mindenképp szeretnék a bérét emelni, és a hátrányos településeken tanítók bérét is mindenképp meg kell emelni. De a belügyminiszter szerint az általános béremelésen túl szükség van a teljesítmény alapján differenciált béremelésre is. Kérdés még, hogy mikortól legyen a növekedés.

A beszélgetésen az oktatásért felelős miniszter egyébként elismerte, hogy neki nincs pedagógusi végzettsége, de egyébként is, „a pedagógusi végzettség nem szakma, hanem hivatás”, mint mondjuk az orvosi.

Ellenzéki kérdésre megemlítette azt is, hogy ő a statisztikai adatok alapján a túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál nem tapasztalja.

Egy másik ellenzéki képviselő arról is beszélt a felvételen, hogy a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát, teljesen új jogszabályra lenne szükség, új alapokra kell helyezni a tárgyalási folyamatot. Pintér erre ezt reagálta, hogy ez elég újszerű megközelítés, látszik, hogy teljes más megközelítésben gondolkodnak.

A szabadság említésére pedig azt mondta, hogy a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd azzal folytatta, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze”.

Ezután Popper Pétertől idézett, hogy milyen a jó pedagógus. Ez úgy hangzik, hogy:

„Akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül.”

Pintér Sándor az egyeztetésen csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig jelentős előrelépések történtek. A belügyminiszter korábban többek között volt egyházi fenntartókkal, az Országos Diáktanáccsal, az Országos Köznevelési Tanáccsal is egyeztetett a státusztörvény bevezetéséről. Ezeken a megbeszéléseken 56 témakörből 34 esetben tartalmi kérdéskörben módosították az eredeti elképzelésüket, ez 26 esetben jelentős változást jelentett, nyolc esetben pontosítást – ismertette az adatokat Pintér a hangfelvétel szerint.

Az ellenzéki pártok a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartottak, ezen arról beszéltek, ez nem egy szakmai megbeszélés volt, hanem egy politikai bábszínház. Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője úgy értékelte a találkozót, hogy Pintér Sándor lózungokkal válaszolt az elhangzott felvetésekre. A miniszter azt ígérte nekik, hogy lesz egy újabb egyeztetési kör a szakértőkkel.

A kormány szerint már több ponton módosították a státusztörvényt

A szerdai egyeztetésre az ellenzéki pártok egy-egy szakértőt vihettek magukkal, amire végül az összes ellenzéki párt elment. Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el az egyeztetésre.

A pedagógus-szakszervezetek most találkoztak először személyesen Pintér Sándorral, aki belügyminiszterként többek között az oktatásért is felel. Az egyeztetésen a szakmai szervezetek nem kaptak szót, Pintér Sándor egyedül a pártok képviselőivel állt szóba.

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséről, de

a legfontosabb változás, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

Visszanyesnék továbbá a pedagógusok intézményben belül hozott döntésekhez való jogait, az igazgatónak és a fenntartónak több szava lenne.

A javaslatot még nem nyújtották be az Országgyűlésnek, és az eredeti tervezethez képest a kormány már tett kisebb engedményeket az érdekképviseletekkel való tárgyalások során, ám a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a jelenlegi formában még nem tudja elfogadni azt.

Maruzsa Zoltán múlt héten az InfoRádióban arról beszélt, az eddigi 15 egyeztetésből tízet folytattak a pedagógus-szakszervezetekkel, és

a kormányzat 34 tartalmi kérdésben változtatta meg az álláspontját március óta, és közelítette a partnerek javaslatához.

A köznevelési államtitkár szerint még a tavaszi ülésszakon dönthet a parlament a pedagóguséletpálya-modellről.

A törvény ellen tiltakozva a pedagógusok sztrájkoltak, és több tüntetés is volt az elmúlt hetekben-hónapokban. Legutóbb múlt pénteken tüntettek a státusztörvény ellen, a demonstráció a Fidesz-székháznál ért véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!