Az Európai Bizottság szerint Magyarország gazdasági helyzete aggasztó, sürgős intézkedésekre van szükség

2023. május 24. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság idei országspecifikus ajánlásait, amelynek célja a tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolása, közelítése. A Bizottság az EU tekintetében optimista, Magyarországgal kapcsolatban már nem annyira – írja a Hvg.hu.

Az Európai Bizottság minden évben értékeli a tagállamok által benyújtott nemzeti reformterveket, valamint a stabilitási és konvergenciaprogramokat, és iránymutatást is ad a tagállamoknak.

A 2023-as európai szemeszter tavaszi csomagot szerdán fogadták el és hozták nyilvánosságra. Valdis Dombrovskis, az EB ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta,

„Nagyon jó formában van az európai gazdaság a kihívások ellenére. Az infláció ugyan aggasztó, de a számok már lefelé mutatnak”.

Bár az európai gazdasági növekedés tekintetében bizakodó, a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban már borúsabb képet festett fel a bizottság.

„Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket”

– áll a jelentésben.

15 másik tagállamhoz hasonlóan a 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó szabályt sem teljesíti Magyarország.

A Magyaroroszágra vonatkozó országspecifikus ajánlásokban négy pontban összegezte a bizottság a hiányosságokat és a szükséges lépéseket. Ezek a Hvg összefoglalója szerint a következők:

  1. Az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetnie Magyarországnak. Szintén fontos a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése és célzott támogatási intézkedések a lakásszektorban az alacsony jövedelmű háztartások számára.
  2. Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosan megkövetelt mérföldköveket és célokat annak érdekében, hogy lehetővé váljon az Unió helyreállítási és rugalmassági tervének gyors és folyamatos végrehajtása.
  3. A szociális segélyrendszer megfelelőségének javítása, ideértve a munkanélküli ellátásokat is.
  4. A Bizottság azt is ajánlja a magyar kormánynak, hogy csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőséget a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával.

Bár az ajánlások nem kötelező jellegűek, a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban az Európai Bizottságnak megvolt a lehetősége arra, hogy kötelezőként tekintsen rájuk – így is tett.

Az országspecifikus ajánlásokat néhány hét múlva tárgyalják a tagállamok, várhatóan el is fogadják majd azokat – írja a hvg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!