Bajok a laborvizsgálatoknál: hajnali sprint az érdi rendelőnél, május végi időpontok a fővárosban

2023. március 27. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Két tűz közé szorultak a szakrendelők a laborvizsgálatokkal – írja a Népszava. Egyfelől megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, másfelől a labormintákat elemző cégek árat emeltek, miközben a finanszírozó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet.

A lap szerint pénteken a főváros egyes szakrendelőiben már csak május 25-ére tudtak időpontot adni laborvizsgálatra, míg az érdi szakrendelő vezetője pénteken a Facebookon próbálta elmagyarázni, hogy a betegeknek miért kell már hajnalban sorban állniuk, majd „50 méteres tömegfutást” produkálniuk a laborvizsgálatokhoz.

Budapesten az is nehezíti a helyzetet, hogy sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a többéves laborszolgáltató szerződése. Ezek a szolgáltatók eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek, vagyis viselték a „túlfogyasztás” kockázatát, az új szerződésben viszont már csak darabonkénti áron vállalják a munkát. A szakrendelők költségei emiatt akár megtöbbszöröződhetnek, amit úgy próbálnak megelőzni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

A Népszava szerint volt olyan szakrendelő, amely vezetője arra kérte a háziorvosokat, hogy csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék, de ők közölték vele: egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, de a cukorbetegeiket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

A lap úgy tudja, hogy a fővárosban több kerületi önkormányzat is „a zsebébe nyúl, és megduplázzák, triplázzák a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát”.

A kialakult helyzetről feltett kérdéseikre a NEAK azt válaszolta, hogy egyelőre még csak az egészségügyi szolgáltatók februári teljesítményadatait látja, és azok „nem támasztják alá (…), hogy megnövekedett volna a betegforgalom a járóbeteg szakellátásban, illetve a laboratóriumi ellátásban”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!