Gulyás Gergely: Magyarországon nem tartóztatnák le Putyint

2023. március 23. – 10:07

frissítve

Gulyás Gergely: Magyarországon nem tartóztatnák le Putyint
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán kormányülés volt, csütörtökön pedig kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek voltak a legfontosabb állítások:

  • Magyarországon nem tartóztatnák le Vlagyimir Putyint, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon. Nem véletlenül, Gulyás Gergely szerint ugyanis az egyezmény ellentétes a magyar alkotmánnyal.
  • Amikor Orbán 2022 februárjában Putyinnál járt „békemisszión”, utána a miniszterelnök több állam- és kormányfőnek is mondta, hogy garanciákat kellene adni az oroszoknak. A NATO viszont rosszul kezelte a helyzetet, mondta a miniszter.
  • Az uniós tagállamok közös lőszerbeszerzésről tárgyalnak, de Magyarország ebből nem fog küldeni Ukrajnának.
  • Gulyás nem tudja, a Fidesz-frakciónak mi a baja a svédekkel, miért nem szavazzák még meg a NATO-csatlakozási kérelmüket, de ez szerinte azért még tavasszal megtörténhet.
  • Gulyás szerint egy hónapban kettő ügyeletet ír elő a jogszabály a háziorvosoknak, ez pedig „nem egy túlzott elvárás”. Az új ügyeleti ellátás viszont mindenhol jó színvonalon működik, mondta a miniszter.
  • A kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz.
  • Nyáron készülhet el a kormány által gyerekvédelminek nevezett törvény szigorítása.
  • A kormány dolgozik egy módosító javaslaton, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon jelölő szervezetek külföldről kapjanak támogatásokat a kampányra. Erről már május végén dönthetnek.
  • Gulyás nem tagadta azt a hírt, amely szerint több állami tulajdonú kastélyt is vagyonkezelő alapítványok kezébe adhatnak egy törvénytervezet szerint. A miniszter szerint ezt a javaslatot még meg kell vitatni, de ha vagyonkezelésbe is adná az állam a kastélyokat, az a közcélt semmilyen formában nem érintené, azaz a múzeum múzeum maradna.
  • Gulyás szerint a kormány sokat tesz az ország imidzséért, és vannak olyan amerikai lapok, amik elismerik a magyar kormány politikáját.

Eddig tartott ma a tájékoztató.

Kimenne-e magyar–román meccsre Gulyás egy nagy-magyarországos sálban? – kérdezték a minisztert, aki annyit felelt: ha egy szurkolótól kapna ilyen sálat, ahogy Orbán Viktor is kapta szerinte, akkor „semmiképp sem tépném le magamról”.

Az egyetemek szenátusa szabad akaratából döntött úgy, hogy közérdekű vagyonkezelő alapítványokban akarnak működni – mondta Gulyás Gergely.

Mivel az egyetemi kórházak a nagy megyei kórházak, a miniszter szerint világos, hogy egységes irányításra van szükség. Ezzel indokolta, hogy alapítványi egyetemek fenntartásába szervezhetnek ki hat megyei kórházat egy törvénytervezet szerint.

Mikor megy Orbán Ukrajnába? – kérdezték Gulyást, aki úgy felelt: „Ha a találkozónak értelme van, és kézzelfogható eredmények lesznek például a kárpátaljai kisebbségek helyzetében.”

Amikor Orbán 2022 februárjában Putyinnál járt „békemisszión”, utána a miniszterelnök több állam- és kormányfőnek is mondta, hogy garanciákat kellene adni az oroszoknak. A NATO viszont rosszul kezelte a helyzetet, mondta Gulyás.

A magyar kormány is komoly emberi jogi problémákat lát az USA-ban, csak eddig nem gondolták, hogy Magyarország feladata lenne erről jelentést készíteni – mondta Gulyás a Magyarországról szóló amerikai jelentésről.

Egy nagykövet feladata szerinte az, hogy a két ország szövetségén dolgozzon. Ehhez jó munkát kívánt David Pressman amerikai nagykövetnek, aki szerint a Kreml is hasonlóan utasította vissza az oroszországi emberi jogok megsértését érintő bírálatokat, mint a magyar kormány.

A Válasz Online írt arról, hogy egy friss törvénytervezet szerint több állami tulajdonú kastélyt is vagyonkezelő alapítványok kezébe adhatják.

Gulyás megerősítette, hogy az Építési és Közlekedési Minisztériumnak van egy ilyen tervezete, amit meg kell vitatni, ha benyújtják. Ha vagyonkezelésbe is adná az állam a kastélyokat, a közcélt semmilyen formában nem érintené szerinte, azaz a múzeum múzeum maradna.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

5,5 millió forintba került Orbán Viktor bécsi szállásának a költsége, nem lett volna költséghatékonyabb inkább hazajönni a kétszáz kilométerre lévő városból? – kérdezték Gulyást, aki úgy felelt:

Haza is jöttek az egyeztetés után rögtön, de azért „nem akarok korlátot szabni a demagógiának”. Szerinte felül lehet vizsgálni, mekkora delegáció menjen az ilyen egyeztetésekre, „de egy állam- és kormányfői tárgyaláson olyan ügyek kerülnek szóba, amik más nagyságrendet jelentenek a két ország számára”.

A kormány az alapítványi egyetemek kuratóriumi tagságának összeférhetetlenségében és megbízatási idejében is tett javaslatot az Európai Bizottságnak. A kuratóriumi tagok megbízatási idejében van még vita, de nem olyan kardinális kérdés Gulyás szerint, hogy ne tudjanak megegyezni. A miniszter megerősítette, hogy a kuratóriumi tagok választanak majd új tagokat a lemondott tagok helyére.

Biztonságot jelent Gulyás Gergely szerint, hogy a magyar bankszektor jelentős része magyar tulajdonban van, mert így a tőkekivonás nem veszélyezteti a magyar bankokat. Arról is beszélt a miniszter, hogy az amerikai bankpánik után jól látszik, az európai bankszektor védekezőképessége lényegesen jobb, mint 2008-ban.

Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert a Nemzeti Büntetőbíróság egyezménye nincs kihirdetve Magyarországon – mondta Gulyás Gergely. Ez nem véletlenül nem történt meg – tette hozzá –, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény, mint azt már Áder János is többször jelezte.

A kormány nem formált álláspontot Putyin elfogatóparancsáról, de Gulyás szerint a döntés nem szerencsés, mert nem a béke irányába megy.

Oroszország megszünteti a vízummentességet a magyar diplomatáknak, Gulyás erre korábban azt mondta, ennek okáról az oroszokat kell megkérdezni. A Telex erre azt mondta a miniszternek, az oroszok azt állítják, a magyar fél megsértette a diplomáciai szerződést erről. Gulyás erre úgy felelt, nem tudja, mit sértettek meg, mondjuk nem is kérdezték meg, mert nem tartozik az ezer legfontosabb ügye közé, hogy magyar diplomata-útlevéllel lehet-e vízummentesen utazni Oroszországba, vagy sem.

Jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek – csak ezt akarta érzékeltetni ironikusan a miniszter, amikor arról beszélt, hogy gazdasági értékében jobb lenne egy nagy amerikai telekommunikációs cégben 25 százalékos részesedést szerezni, mint a Yettelben. Gulyás rögtön hozzátette, hogy nincs olyan terve a kormánynak, hogy amerikai telekommunikációs szektorban is bevásároljon.

A kormány 2010 óta világosan megfogalmazta Gulyás szerint, hogy több stratégiai ágazatban is szeretnének többségi magyar tulajdonrészt. A telekommunikációs szektor mindig is stratégiai ágazat volt – mondta, és szerinte nagyot léptek ebben előre.

Egy gazdasági ügylet volt a Vodafone megvétele és a Yettel-ügylete, „az állam jól járt ezzel”, mondta Gulyás. „Közvetlen előkészületét nem látja” további hasonló üzleteknek. Erről bővebben itt írtunk.

Azt is mondta, a Fudan-kampusz továbbra is a beruházási stopok között van.

A kormány dolgozik egy módosító javaslaton, amellyel megakadályoznák, hogy a jövőben a választásokon jelölő szervezetek külföldről kapjanak támogatásokat a kampányra. Még két hónapjuk van erről dönteni, hogy a jövő májusi EP- és önkormányzati választás előtti egy éven belül ne kelljen hozzányúlni a választási szabályokhoz.

A kormány folyamatosan dönt a kárpátaljai magyarság támogatásáról. Legutóbb egy 500 millió értékű csomagot fogadtak el, amelyből egyházi intézményeket, oktatási intézményeket, civil szervezeteket támogatnak.

Eredmény az lesz, ha az Európai Bizottság visszaállítja azt a helyzetet, hogy júniustól is pályázhatnak a magyar hallgatók Erasmus-ösztöndíjra. Még nincs megállapodás – mondta Gulyás az Erasmus-ügyről.

„Sokat teszünk az ország imidzséért. Hogy ez jó irányba megy-e az amerikai sajtóban, vagy nem, azon már lehet vitatkozni” – mondta Gulyás Gergely arról, hogy az USA-ban hogyan ítélik meg Magyarországot.

Sok helyen támadják Magyarországot, de Gulyás szerint vannak olyan amerikai fórumok, ahol pozitívan írnak rólunk. Szépeket írnak például Budapestről és a magyar életszínvonalról, és vannak cikkek – bár jóval ritkábbak –, amelyekben a magyar kormány politikáját is elismerik.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

Gulyás nem tud olyan engedély hiányáról, ami blokkolná, hogy a Mol július 1-jétől vigye a hulladékgazdálkodást. A Mol nemrég 35 évre kapta meg a hulladékgazdálkodást, erről bővebben itt írtunk.

A kormány szívesen változtatna az ukrajnai kapcsolatokon, ha az ukránok módosítanák az oktatási törvényüket – mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint minden európai értéket sárba tipró, a magyar nyelvhasználatot szűkítő intézkedéseket tartalmaz a törvény, amellyel szemben a magyar kormány minden létező diplomáciai lépést megtett.

A magyar kormány csak akkor támogatná Ukrajna uniós tagságát, ha biztosítják a kárpátaljai magyarság nyelvhasználatát. Gulyás szerint a nagyhatalmaknak nem érdekesek az emberi jogok, ha valós jogsérelemről van szó, mint a kárpátaljai magyarok nyelvhasználata.

Vagy kapunk orosz gázt, vagy leáll a magyar gazdaság – válaszolta egy következő kérdésre a miniszter. Szerinte jelenleg nem lehet teljes mértékben kiváltani az orosz gázt.

Az igazságügyi reform miatt blokkolják az uniós forrásokat. Varga Judit már megállapodott a Bizottság tagjaival a törvényjavaslatról, a kormány kiküldte a törvénytervezetet, de az Európai Bizottság még nem küldte vissza. Spekulációkra ad okot Gulyás szerint, hogy miért kell azok után tíz napot várni, hogy Varga Judit minden elemét végigtárgyalta a Bizottság tagjaival, és már csak egy visszajelzés kell.

A kormány nem látja okát annak, hogy változtassanak a gyermekvédelminek nevezett törvényen.

A Karmelita köré húzott kordonról Gulyás azt mondta, „megfelelő és elég könnyű ahhoz, hogy még a momentumos politikusok is el tudták bontani”. Pár nappal ezelőtt ugyanis a Momentum politikusai és Hadházy Ákos elbontották a kordonokat a Karmelita körül.

Magas rangú tisztségviselőnek számít-e Orbán Viktor főtanácsadója? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, ez „nem jogi kategória”. Szili Katalin ugyanis miniszterelnöki megbízottból főtanácsadó lett, miközben megtartotta kuratóriumi tagságát is.

Gulyás szerint Szili korábbi munkája sem tartozott abba a körbe, ami a Bizottság szerint ne férne össze az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagságával, és Szili pozícióváltása nem volt összefüggésben a Bizottság összeférhetetlenségi kéréseivel, mert a miniszterelnöki megbízotti pozíció polgári jogi megbízás Gulyás szerint. Azt nem tudja, mennyit kap ezért az új pozícióért Szili, de ki lehet kérni az adatokat, mondta.

Az ellenzék legerősebb pártja a Demokratikus Koalíció. Az ellenzék vezetője pedig Gyurcsány Ferenc – mondta Gulyás Gergely arról, hogy több ellenzéki politikus is a DK-hoz csatlakozott az elmúlt hónapokban. Gyurcsány osztja a lapokat, a pozíciókat és a feladatokat a baloldalon – tette hozzá. Ez szerinte „az ellenzéket minősíti, nem a mi ügyünk”, ugyanakkor sajnálatosnak tartja az ország szempontjából.

Vihetnek a szurkolók nagy-magyarországos és árpádsávos zászlókat is a válogatott meccseire – erősítette meg Gulyás a TV2 kérdésére. Az MLSZ sokat tett szerinte ezért. Az UEFA döntése egyértelmű: ha önmagában áll a szimbólum, nincs akadálya.

„Július vége túl ambiciózus határidő” lenne ahhoz, hogy az állam megvegye a repteret, az ilyen vételekhez több idő kell, az adás-vétel után még legalább négy-öt hónap, mire ténylegesen az állam kezében lenne a reptér, mondta Gulyás, aki azért szeretné, ha ez minél hamarabb megtörténne.

Az önkéntes csatlakozás lehetőségét az általunk benyújtott és elfogadott törvényjavaslat biztosítja. „Tiszteletben tartjuk az orvosok döntését” – kommentálta Gulyás Gergely, hogy már 22 ezer orvos jelezte, a Magyar Orvosi Kamara tagja kíván maradni.

A miniszter szerint az újonnan bevezetett – az Országos Mentőszolgálat által irányított – ügyeleti ellátás mindenhol jó színvonalon működik. Minden megyében annyi orvosnak kell aláírnia az új szerződést, hogy biztosított legyen az ügyeleti ellátás gyors és jó színvonalú működése. Ez minden megyében – ahol már elindult az új rendszer – megtörtént, ebben nem lát problémát Gulyás.

A Fidesz-frakció dolgozik a gyermekvédelmi törvény szigorításán. Nyár környékén készülhet el a törvénymódosító jvaslat Gulyás Gergely szerint.

Egy hónapban kettő ügyeletet ír elő a jogszabály a háziorvosoknak, ez pedig „nem egy túlzott elvárás” tőle, jogszabály is tartalmazza ezt. Az orvosok ugyanis bíróságon támadják meg a határozatokat, amelyekkel havi két ügyeletre kötelezik őket.

Gulyás szerint már semmilyen jogi alapja nincs, hogy az uniós pénzek csússzanak, a miniszter szerint inkább az a kérdés, a Bizottság megvizsgál-e olyan nézőpontokat, „amik kívül állnak a jogon”. „Tőlünk már áprilisban is jöhet a pénz, mindent megtettünk”, de Gulyás szerint a Bizottság nem viselkedik jogszerűen.

A Bloomberg információi szerint az uniós csúcs zárónyilatkozatában szó lesz Putyin elfogatóparancsáról is. „Ténykérdés, hogy elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Ehhez nincs mit hozzátennünk” – mondta Gulyás Gergely az ATV-nek.

Komolytalan dolgokkal kár szövetségesek között egymást megvádolni – mondta Gulyás David Pressman amerikai nagykövet kritikájáról.

Fotó: Soós Lajos / MTI
Fotó: Soós Lajos / MTI

A Magyarországról szóló amerikai emberi jogi jelentésről pedig úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormány csalódottságban, frusztrációból írt egy jelentést, miután feleslegesen fizettek ki 4 milliárd forintot az ellenzéknek a választási kampányban. A dokumentumnak nincs jogi relevanciája, az állítások pedig tényszerűen valótlanok, hazugságok, és rágalomhadjárat az egész – mondta a miniszter. A jelentés szerint igen súlyos problémák vannak az emberi jogokkal Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!