Az orvosok bíróságon támadják meg a határozatokat, amelyekkel havi két ügyeletre kötelezik őket

2023. március 22. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara azt javasolja a tagjainak, hogy a felszólításnak engedve lássák el a háziorvosi ügyeleteket, de pertársaságba tömörülve meg fogják támadni az erre vonatkozó határozatot, mondta Kincses Gyula kamarai elnök a MOK szerda délutáni online fórumán.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a járási tiszti főorvosok olyan leveleket küldtek ki a háziorvosoknak, amelyben a jogszabályban szereplő együttműködési kötelezettségükre hivatkozva arra szólítják fel őket, hogy vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. A Népszava értesülései szerint az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban. Ez utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

Mint megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara februárban arra szólította fel tagjait, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását. A kamara ezzel az akcióval arra akarja rászorítani a kormányt, hogy emeljék az egészségügyi szakdolgozók bérét, és kezdjenek egyeztetést egy minőségi és működő egészségügyről. Az országgyűlés Fidesz-KDNP-s többsége válaszul megszüntette a kötelező tagságot az orvosi kamarában.

„A kamara soha nem mondta azt, hogy ne dolgozzon senki az ügyeletben. Aki ilyen levelet kapott, annak az ilyen utasításokat sajnos be kell tartani” – hívta fel a résztvevők figyelmét a kamara szerda délutáni online fórumán Kincses Gyula, a MOK elnöke. Kincses szerint ugyanakkor a határozat megtámadása szintén egy jogszerű cselekedet, ezért azt javasolják, hogy az orvosok szerveződjenek pertársaságba, és közösen támadják meg ezt a határozat.

Kincses azt javasolta a háziorvosoknak, hogy az ügyeleti munkát lássák el, de az ügyeleteket szervező Országos Mentőszolgálattal lehetőleg ne írjanak alá szerződést, mert a periratban csak így lehet azonnali mentességet kérni az ügyelet alól. Az orvosok együttműködési kötelezettsége az ügyeletek ellátására vonatkozik, de nem szerződések aláírására, mondta a kamara elnöke.

Hajdú-Bihar vármegye után márciustól Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében próbáltak áttérni az új ügyeleti rendszerre. A háziorvosok bojkottja miatt Győrben például a kórházi orvosok látják el az ügyeletet 16 és 22 óra között, illetve 22 óra és másnap reggel 8 óra között. Az Országos Mentőszolgálat szerdán a Telex kérdésére azt közölte, hogy a március elején elindult új háziorvosi ügyeleti rendszerre a háziorvosok és házi gyermekorvosok egyharmada kötött csak szerződést.

Mostanáig 22 536 orvos erősítette meg, hogy tagja akar maradni a Magyar Orvosi Kamarának, mondta az online fórumon Álmos Péter, a testület alelnöke. Mint mondta, Magyarországon körülbelül 33 ezer aktív orvos van, így az orvosok kétharmada már úgy döntött, hogy marad a MOK-ban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!