A Présember Visszatér: a kritikájuk kritikája miatt üzent Szijjártónak

2023. március 23. – 06:10

Másolás

Vágólapra másolva

Folytatódik a diplomáciai adok-kapok az Egyesült Államok hétfőn közzétett jelentése miatt, amelyik megállapította: Magyarországon súlyos problémák vannak az emberi jogokkal.

Szijjártó Péter külügyminiszter egy videóban reagált a dokumentumra: „hogy jönnek ők ehhez?” – kérdezte, felháborítónak és megdöbbentőnek nevezve a megállapításokat.

A kritika kritikájának kritikájára sem kellett sokat várni: David Pressman budapesti amerikai nagykövet a Twitteren üzent Szijjártónak. „Ismerős helyzet”, szerinte a Kreml is hasonlóan utasította vissza az oroszországi emberi jogok megsértését érintő bírálatokat.

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman szeptember elején érkezett Magyarországra. A magyar kormány a diplomáciai protokolltól eltérve nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten fogadta őt.

A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Ennek megfelelően azonnal munkához is látott>>>

Tevékenységével Orbán Viktor miniszterelnök figyelmét is felkeltette, olyannyira, hogy február 18-i évértékelőjében külön részt szentelt neki és az Egyesült Államoknak, idézzük:

„Biden elnök egy jóbarát helyett egy présembert, Pressmant küldte nagykövetnek”, de jó lenne elkerülni, hogy következőre valami »puccsini« (Puccini) nevű embert küldjenek.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!