Megszavazta az amerikai szenátus az USA új budapesti nagykövetét

2022. július 29. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza megszavazta az ország új, Magyarországra küldött nagykövetét: David Pressman lesz az, akiről itt írtunk bővebben.

David Cornstein 2020 szeptemberi lemondása óta nincs az Egyesült Államoknak magyarországi nagykövete, ez a helyzet változik meg Pressman érkezésével. Joe Biden amerikai elnök személyében egy LMBTQ-szószóló ügyvédet jelölt erre a pozícióra, aki egyértelműen a Demokrata Párthoz kötődik. A 45 éves Pressman hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere.

David Pressman – Fotó: Concordia
David Pressman – Fotó: Concordia

Szimbolikus, hogy a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. Egyértelmű, hogy Pressman kinevezése üzenet Washingtonból az LMBTQ-ellenes retorikát használó Orbán-kormánynak.

A diplomata szenátusi meghallgatásán egyebek mellett arról beszélt, hogy az értékelések szerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll. Szerinte erről kell majd beszélni kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban. Pressman a Magyarországon egyre nagyobb mértékben jellemző orosz és kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Cornstein lemondása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!