Megszavazta az amerikai szenátus az USA új budapesti nagykövetét

2022. július 29. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok törvényhozásának felsőháza megszavazta az ország új, Magyarországra küldött nagykövetét: David Pressman lesz az, akiről itt írtunk bővebben.

David Cornstein 2020 szeptemberi lemondása óta nincs az Egyesült Államoknak magyarországi nagykövete, ez a helyzet változik meg Pressman érkezésével. Joe Biden amerikai elnök személyében egy LMBTQ-szószóló ügyvédet jelölt erre a pozícióra, aki egyértelműen a Demokrata Párthoz kötődik. A 45 éves Pressman hollywoodi kapcsolatokkal is bír, alapító ügyvezető igazgatója volt például George és Amal Clooney alapítványában, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere.

David Pressman – Fotó: Concordia
David Pressman – Fotó: Concordia

Szimbolikus, hogy a leendő budapesti nagykövet több emberjogi kérdésnek, így a homoszexuálisok jogegyenlőségének szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. Egyértelmű, hogy Pressman kinevezése üzenet Washingtonból az LMBTQ-ellenes retorikát használó Orbán-kormánynak.

A diplomata szenátusi meghallgatásán egyebek mellett arról beszélt, hogy az értékelések szerint Magyarországon hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll. Szerinte erről kell majd beszélni kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban. Pressman a Magyarországon egyre nagyobb mértékben jellemző orosz és kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Cornstein lemondása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!