Az USA új budapesti nagykövete: Európát Magyarországon keresztül ismertem meg

2022. szeptember 2. – 11:41

frissítve

Az USA új budapesti nagykövete: Európát Magyarországon keresztül ismertem meg
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A szokásosnál alacsonyabb szinten fogadta az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, David Pressmant a magyar kormány, jelezve a kormány és Washington kölcsönös fenntartásait. A diplomáciai protokoll nyelvén beszédes, hogy Pressmant a Külgazdasági és Külügyminisztérium Észak-Amerikai Főosztályának vezetője fogadta, az ilyenkor általában bevett államtitkári szint helyett.

Ez nem meglepő annak ismeretében, hogy a diplomata érkezése előtt milyen nyilatkozatok hangzottak el mindkét részről.

Pressman az érkezésekor rövid sajtótájékoztatót tartott, rögtön a Liszt Ferenc repülőtér kormányvárójában, ahol még a nagykövet érkezése előtt Fürjes Balázs is megjelent. A főváros és agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkár azonban nem volt tagja a magyar fogadóbizottságnak, rövid jelenléte csupán véletlen egybeesés volt.

Magyarul köszönt be a nagykövet

A nagykövet rövid nyilatkozatában a konstruktív kapcsolat fontosságát hangsúlyozta, igyekezve ezzel a már kinevezése előtt felmerült, vele szemben megnyilvánuló magyar kormányzati fenntartásokat enyhíteni.

Pressman magyarul, „Jó napot kívánok” mondattal indított, majd röviden arról beszélt, hogy évtizedekkel ezelőtt, első európai magánutazását épp Magyarországgal kezdte. „Európát Magyarországról indulva ismertem meg” – mondta, majd megemlítette a Rubik-kockát, amely épp olyan bonyolult, mint globálisan a mai komplikált idők.

„Az Egyesült Államok Magyarország barátja, és a mostani időkben fontos a barátoknak közel lenniük egymáshoz.” Elmondása szerint minden korábbinál nagyobb szükség van arra, hogy a két ország együttműködjön, ezekben a biztonsági kérdéseket érintő időkben, „még ha a politikusok időnként zajosak is” – mondta, a közelmúltbeli kölcsönös, kritikus nyilatkozatokra utalva.

Azt mondta, hogy a közös értékek képviselete kiemelten fontos, ezért várakozással tekint a kormánnyal való együttműködésre. „Megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek” – mondta zárásul magyarul. A rövid tájékoztató idején az újságíróknak nem volt lehetőségük kérdéseket feltenni.

Hűvösen indul a kapcsolat

A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Ez a kijelentés szövetségesi szinten a diplomáciában rendkívül kemény, de a magyar-amerikai viszony ismeretében, különösen az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúval kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozatok fényében nem szokatlan. Pressman azt mondta, hogy hanyatlik a demokrácia, a jogállamiság, de ez a kifejezés eufemizmus: elfedi azt a szándékosságot, ami az igazságszolgáltatás befolyásolása vagy a sajtószabadság szisztematikus leépítése mögött áll. Szerinte erről kell majd beszélni kormányzati szereplőkkel, de a civil szervezeteket is támogatni kell, hogy részt vehessenek a demokratikus folyamatokban.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A hűvös fogadtatást előkészítette az is, ahogyan július végén az MCC Feszt rendezvényén Szijjártó Péter kommentálta Pressman kinevezését:

„Tisztelettel várjuk a nagykövet urat, mert akárkit küld ide az Egyesült Államok elnöke, mi őt az Egyesült Államok képviselőjének tartjuk. Amikor én nagyköveteket küldök más országokba, én nem azért küldöm őket, hogy helytartók legyenek, hogy belebeszéljenek – hogy ne durvább kifejezést használjak – a célállomásul szolgáló ország belpolitikai viszonyaiba.”

Szijjártó szerint a Fidesz 12 év kormányzás után is rekordtámogatással nyerte meg a választást, ez volt a választók döntése, amibe kívülről beleszólni nem dolga egy diplomatának. „Senki ne érezze magát felhatalmazva arra, még hogyha egy szuperhatalmat képvisel is, hogy megmondja, hogy a magyar emberek helyes döntést hoztak vagy nem hoztak helyes döntést.”
Aki pedig idejön, az koncentráljon arra, hogy fel tudjuk építeni az együttműködést – mondta Szijjártó, akinek beszéde nem utalt arra, hogy az Egyesült Államoknak Magyarország a NATO tagjaként egyébként a szövetségese.

Szijjártó Pressman érkezése előtt egy interjúban azt mondta, hogy a nagykövet nonszensz, sértő dolgokat mondott, de „ha a tisztelet talajára tudjuk helyezni, akkor remek együttműködésünk lesz.”

Hollywooddal is jóban van Pressman

A főként nemzetközi és alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó Pressman korábban Madeleine Albright demokrata külügyminiszter tanácsadója is volt, emellett aktívan kiáll az emberi jogok védelméért. A homoszexuálisok jogegyenlőségének szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. 2008-ban társalapítója volt a Not on Our Watch emberi jogi szervezetnek olyan hollywoodi világsztárok, mint Brad Pitt, George Clooney és Matt Damon társaságában. Az új amerikai nagykövetről itt írtunk bővebben.

David Cornstein 2020 szeptemberi lemondása óta Marc Dillard ügyvivő látta el Budapesten az amerikai képviseletet.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!