Az USA szerint igen súlyos problémák vannak az emberi jogokkal Magyarországon

2023. március 22. – 15:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok lassan 50 éve készít jelentést az emberi jogok helyzetéről ENSZ országaiban. A 2022-es magyarországi viszonyokat vizsgáló, elemző és összefoglaló jelentést március 20-án tették közzé. Az irat nem fest túl rózsás képet a hazai viszonyokról,

tulajdonképpen nincs olyan területe az emberi jogoknak, amelynél ne állapítottak volna meg súlyos problémákat.

Az elmúlt években Magyarországon az egymás után kihirdetett veszélyhelyzetek lehetővé tették, hogy a kétharmados kormány a parlament megkerülésével, rendeleti úton hozzon törvényeket – hozza fel az okok egyikeként a dokumentum.

A jelentés az emberi jogokkal kapcsolatos jelentős problémák közül a következőket találta megalapozottnak:

  • az igazságszolgáltatás függetlenségének befolyásolására vagy csorbítására irányuló intézkedések;
  • a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyos korlátozása, beleértve a cenzúrát és a közszolgálati médiaszolgáltató tartalmi korlátozását;
  • a civil szervezetek politikai megfélemlítése és jogi úton való korlátozása,
  • az NGO-k migrációval kapcsolatos tevékenységének büntetőjogi és pénzügyi szankcionálása;
  • a menedékkérők visszaküldésének veszélye;
  • az állami hatalom felhasználása egyes gazdasági szereplők kiváltságainak biztosítására;
  • a romákat, leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális személyeket célzó szélsőségesek által elkövetett erőszakos fenyegetések és zaklatások.

A jelentés úgy látja, hogy bár a magyar kormány tett néhány lépést az emberi jogi visszaélések kivizsgálására, az elkövetők beazonosítására, felelősségre vonására és megbüntetésére, a magas szintű, politikai szálakkal is bíró korrupció elleni fellépés csupán részleges volt.

Az éves jelentéseket Egyesült Államok Külügyminisztériumának munkatársai Washingtonban és a külföldi képviseleteken több ezer órányi munkával állítják össze, bennük feldolgozva az USA nagykövetségeitől és konzulátusaitól, külföldi kormánytisztviselőktől, nem kormányzati és nemzetközi szervezetektől, jogászoktól és jogi szakértőktől, újságíróktól, akadémikusoktól, emberi jogi aktivistáktól, munkajogi aktivistáktól és különféle közzétett jelentésekből származó hiteles információkat.

Frissítés: Szijjártó Péter külügyminiszter videójában kommentálta a jelentést, a következőkkel:

„Hogy jönnek ők ehhez? Hogy jönnek ők ehhez?”

„Felháborítónak és megdöbbentőnek tartom, hogy washingtoni bürokraták összeülnek, és mindenfajta egyoldalú értesülésekre hivatkozva, amelyeknek a finanszírozása sok esetben az Egyesült Államokból származik, tesznek ilyen kijelentéseket a mi országainkról. Hát álljon már meg a menet! Hogy jönnek ehhez?”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!