Semjén vagy Putyin mondta? – kvízt posztolt az amerikai nagykövetség a kormányzati nyilatkozatokból

2022. október 17. – 20:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt hetekben egyes vezető magyar kormányzati szereplők és a kormány által finanszírozott kommentátorok durva Nyugat- és Amerika-ellenes nyilatkozatokat tettek. Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek. Az orosz agresszió mindannyiunkat fenyeget, össze kell tartanunk, nem pedig széthúznunk!”

– üzente a Twitteren a budapesti amerikai nagykövetség, és egy kis videóval illusztrálták, pontosan mire gondolnak.

A kvíz lényege: ki mondta az alábbi idézeteket? Kövér László vagy Vlagyimir Putyin? Bencsik András vagy Vlagyimir Putyin? Mráz Ágoston Sámuel vagy Vlagyimir Putyin? Semjén Zsolt vagy Vlagyimir Putyin? Majd a választ is megadják egy szövegkiemelővel.

Pénteken már kaphattunk egy kis ízelítőt a magyar kormány és az új amerikai nagykövet közötti kommunikációból. Orbán Viktor és David Pressman a Twitteren vívott egymással egy kisebb csörtét. Ahogy kollégánk fogalmazott a cikk címében: Travoltázva trumpozós Twitter-párbaj tört ki Orbán és az amerikai nagykövet között>>>

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman szeptember másodikán érkezett Magyarországra. A magyar kormány a diplomáciai protokolltól eltérve, államtitkár helyett főosztályvezetői szinten fogadta őt.

David Pressman érkezése a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
David Pressman érkezése a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Pressman rövid nyilatkozatában a konstruktív kapcsolat fontosságát hangsúlyozta, igyekezve ezzel a már kinevezése előtt felmerült, vele szemben megnyilvánuló magyar kormányzati fenntartásokat enyhíteni.

A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!