Gulyás Gergely: Magyarországon nem tartóztatnák le Putyint

2023. március 23. – 10:07

frissítve

Gulyás Gergely: Magyarországon nem tartóztatnák le Putyint
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. március 23-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A frakcióban van vita a svédek NATO-csatlakozásának támogatásáról, a finneket támogatják már, és Gulyás reméli, hogy a svédeknél is erre jutnak. Gulyás ennél többet nem tud arról, mi a baja a Fidesz-frakciónak a svédekkel – pedig ő is tagja ennek a frakciónak.

Azért látja az „össznépi találgatást” a svédek támogatásáról, de ő nem hiszi, hogy a svédek csatlakozásának támogatását még sokáig húznák a frakcióban, „komoly realitása van” annak, hogy még ez tavasszal megtörténik, mondta.

A kormány fenntartja az infláció mérséklését és elviselhetőségét célzó intézkedéseket – mondta Gulyás Gergely a köztévé kérdésére. A miniszter szerint az elmúlt hetekben lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét. A kormány azzal számol, hogy az infláció nyáron ugrásszerűen csökkenni fog, és az év végére egy számjegyű lesz.

Gulyás a fő bajt a pedofil bűncselekményeknél abban látja, hogy a „14 év feletti fiatalokat már semmi sem védi: azt nekem senki se mondja, hogy normális, ha egy 40 fölötti ember egy fiatallal lép szexuális kapcsolatba”. A miniszter itt feltehetőleg arra utalt, hogy egy 39 éves pedagógiai asszisztens arról beszélt a TikTokon, hogy 15 éves szeretője van.

„Az Európai Bíróság döntését megvárjuk, annak eleget teszünk, de azon a célon nem változtatunk, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb célokkal védjük meg a fiatalokat, gyermekeket” – mondta Gulyás Gergely a gyermekvédelmi törvény uniós peréről a Magyar Nemzet kérdésére.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak baráti beszélgetés lehet a NATO–Ukrajna Bizottság, ahova nem hívták meg Magyarországot, miután a kormány folyamatosan blokkolta a találkozó összehívását. Magyar hozzájárulás nélkül ugyanis nem lehet Ukrajna NATO-tagságáról döntést hozni – mondta Gulyás.

Megfelelő időben dönt a kormány a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjéről – válaszolta a következő kérdésre Gulyás.

Közös uniós lőszerbeszerzésről vannak most tárgyalások, hétéves időszakra szólna ez, Gulyás szerint nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amik ezekből a háborúba is küldenek, de Magyarország ezt nem fogja megtenni.

Jövő héten pedig az Országgyűlés is tárgyalja a Fidesz által megfogalmazott békepárti határozatot, meg is kért Gulyás minden politikust, támogassa ezt, mondta.

„Sajnos továbbra is a legfontosabb téma a háború” – kezdte Gulyás Gergely miniszter a kormányinfót. Gulyás szerint a kormány fenntartja az álláspontját: tűzszünet és béketárgyalás kell, a fegyverszállításban nem vesznek részt, de abban igen, hogy a NATO-tagállamok fel legyenek fegyverkezve, és csak védelmi céllal mennek ki a keleti határra a magyar katonák, a háborúban nem vesznek részt, mondta.

Mindenki a fedélzeten címmel osztott meg galériát a Facebook-oldalán Orbán Viktor a szerdai kormányülésről, ami szokatlanul jó hangulatban telt, legalábbis erre utalnak a képek. Lázár János napszemüvegben érkezett, de Nagy Mártonnak, Szalay-Bobrovniczky Kristófnak és Orbán Balázsnak is jó kedve volt.

Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az Európai Tanács tagjai Brüsszelben. Ukrajna uniós támogatása, az Oroszországgal szembeni szankciók, gazdasági és energiaügyi témák is napirenden lesznek. A kormányfők csütörtökön munkaebéden találkoznak António Guterres ENSZ-főtitkárral.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!