Az iskoláknak adják a népszámlálási biztosok által már nem használt 22 ezer tabletet

2023. március 14. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

A népszámlálási biztosok által már nem használt táblagépeket kapnak a közoktatási intézmények – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) köznevelésért felelős államtitkára kedden Budapesten az MTI beszámolója szerint.

Maruzsa Zoltán közlése szerint most 22 ezer táblagépet kapnak az iskolák, az eszközök a következő hetekben jutnak el az intézményekhez. Az államtitkár azt mondta, a modern oktatás egyik kulcskérdése a digitalizáció, a kormány által elfogadott, a 2021-2030. közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégia kiemelt célként kezeli ezt a területet.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt néhány évben kétezer iskolában történt sávszélesség-bővítés és négyezer iskolában építették ki a biztonságos wifi-hálózatot. Maruzsa Zoltán az eszközellátottsággal kapcsolatban elmondta, 2019-ben 45 ezer notebook, 24 ezer tanulói tablet és háromezer interaktív kijelző került az iskolákhoz. A koronavírus-járvány időszaka alatt – ahol erre szükség volt – további 26 ezer számítógép beszerzéséről döntött a kormány. Ezen kívül múlt év tavaszán elindítottak egy eszközbiztosítási programot. Annak „első lépcsőjében” az 5. és 12. évfolyamon tanulók 120 ezer notebookot, a pedagógusok 55 ezer eszközt kaptak. Ennek következő üteme idén lesz, a beszerzést megkezdik.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó köszönetet mondott a népszámlálásban résztvevőknek, akik – mint mondta – 34 ezer táblagépet használtak. Ebből most 22 ezer jut a közoktatási intézményeknek. A kormány célja, hogy a fennmaradó eszközök az egyéb, kiemelt szektorokban tevékenykedő civil és érdekvédelmi szervezetekhez jussanak – hangsúlyozta. Ilyenek – egyebek között – a polgárőr szervezetek, a nyugdíjasokkal és idősüggyel foglalkozó, a diabétesszel élők segítésében tevékenykedő, az agrárium területén munkálkodó szervezetek, vagy a védőnők és a fogyatékosügyben segítők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!